Komt tijd, komt raad.. zelfs bij Wiebes

In onze eerdere communicaties hebben wij meermalen onze kritiek geuit op de Wet DBA. In ons blog van 29 september hebben wij zelfs gewezen op het feit dat het echte probleem is: De verouderde criteria als gezag en vrije vervanging. We hebben in dat blog zelfs een oplossingsrichting geponeerd.

Wiebes heeft dit blog waarschijnlijk gelezen en ook hij komt nu tot het besef dat het huidige wetsvoorstel geen verbetering is. Een alternatief formuleert hij echter nog niet. Dit zal een kwestie van tijd zijn.

In de tussentijd gaat Between door met het opkomen voor de belangen van zowel zzp’ers als klanten die uiteraard zorgeloos gebruik willen maken van de diensten van zelfstandig professionals.

Wat gebeurt er nu concreet?

  • Transitieperiode tot 1 januari 2018 verlengd
  • De Commissie Boot stelt voor tot die tijd alleen het echte misbruik aan te pakken. Het volledige rapport van de Commissie Boot vindt u hier
  • Tot die tijd is werken met een modelovereenkomst niet verplicht

Let wel! De criteria voor zelfstandigheid zelf blijven nog onveranderd. Dus de criteria arbeid, loon, gezag blijven nu nog gewoon van toepassing.

Bovenstaande biedt inderdaad nog geen volledige zekerheden. Het kabinet gaat in de tussenliggende periode bekijken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ kunnen worden aangepast aan de moderne tijd.

Mocht u vragen hebben dan kunt u uiteraard contact met onze experts opnemen.

Vincent van der Mark

mr. drs. Vincent van der Mark RA
financieel directeur Between