Terugblik op een bijzonder goed 2017

Between heeft wederom een bijzonder goed jaar achter de rug. Niet alleen groeide omzet en winstgevendheid harder dan verwacht maar tevens is het Between gelukt om door een gewijzigde aandeelhoudersverhouding meer de eigen koers te bepalen. Ook de aankoop van branchegenoot FastFlex en het voor de tweede keer op een rij winnen van de FD Gazellen Award, als een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland, zijn hoogtepunten van het jaar 2017.

In 2017 hebben veel bestaande en nieuwe klanten voor een van de Between bedrijven gekozen als voorkeursleverancier. Alle medewerkers zijn iedere dag weer bezig de verwachtingen van onze klanten, leveranciers en aangesloten freelancers te overtreffen. Ultimo 2017 werkten 3.200 professionals dagelijks via Between Staffing. De belangrijkste ontwikkelingen binnen Between hebben wij voor u op een rij gezet.

Trots op

… onze klanten
In 2017 hebben we als Between Groep een aantal nieuwe klanten mogen verwelkomen zoals UWV, Stichting Inlichtingenbureau en CAK en vernieuwde bestaande klanten zoals de Belastingdienst en het Ministerie van Buitenlandse Zaken de overeenkomst met een van de werkmaatschappijen van Between Staffing. De Belastingdienst gunde voor de 3e keer op rij de mantel overeenkomst ICT aan Between en voor 2e keer op rij de mantelovereenkomst non-ICT.

…onze leveranciers
[CONTENT]

…onze medewerkers
Terugblik foto Betweeners Rianne en Desha Voor onze medewerkers is het een bijzonder hectisch jaar gebleken waarin menig avond en weekend werd doorgewerkt om de beoogde resultaten te halen, of dit nu de implementatie van het nieuwe ERP-systeem was of het voorbereiden van presentaties bij mogelijk nieuwe opdrachtgevers dan wel het zorgdragen voor een onberispelijke en persoonlijke transitie van contracten bij nieuwe klanten met enorme hoeveelheden contracten. Onze medewerkers stonden altijd klaar om de klus te klaren en daar zijn we bijzonder trots op.

Het DNA van een Between medewerker (Betweener) is goed uitgekristalliseerd. Een Betweener is iemand die door roeien en ruiten gaat om te winnen, een dienstverlener pur sang, een tikje eigenwijs en altijd een teamplayer. Een Betweener heeft het hart op de goede plaats en weet zijn of haar mening op een goede manier over de bühne te brengen. Het blijkt een zeldzaam DNA maar gelukkig weten we nog steeds echte Betweeners te vinden.

In 2017 wederom een recordomzet

Terugblik grafiek omzetIn 2017 is de bruto omzet van Between Staffing gegroeid met ruim 58% naar € 229 miljoen (2016: € 145 miljoen). Vanaf 2013 (waarin de gerealiseerde € 50 miljoen jaaromzet ook al een recordomzet was) is de bruto omzet ieder jaar gestegen met gemiddeld 47%. De omzetgroei was in 2017 geheel te danken aan de overname van FastFlex waardoor per 1 augustus 2017 de omzet van FastFlex mee geconsolideerd is.

Autonoom daalde de omzet van € 145 miljoen naar € 124 miljoen. Deze daling van bijna 14% werd veroorzaakt doordat in 2016 en 2017 de aanbestedingen bij bestaande grote opdrachtgevers zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken niet werden gewonnen. Ook de onder curatele stelling van de Belastingdienst in 2017 gaf een negatieve impact op de omzetontwikkeling.

De groei van gemiddeld 47% per jaar sinds 2013 ligt ver boven het marktgemiddelde van de groei van brokers en intermediairs in Nederland en is te danken aan de kwaliteit en inzet van de medewerkers van Between Staffing alsmede gemaakte keuzes die hun vruchten hebben afgeworpen.

Voor de 2e keer op rij FD Gazellen

Between is snelst groeiende intermediair van NederlandIn november 2017 werd Between Staffing voor de 2e achtereenvolgende keer FD Gazellen, dit keer samen met 754 andere snelgroeiende ondernemingen in Nederland. In de regio West eindigde de Between Groep op 11e plaats in de categorie grote ondernemingen (omzet van € 10 miljoen of meer). De omzet van Between groeide in de periode 2014 tot en met 2016 met 78% waardoor Between ruimschoots voldeed aan de groeicriteria van tenminste 20% ononderbroken groei over deze periode van drie jaar.

Gezien de formidabele omzetgroei in 2017 van Between Staffing rekenen we op een derde achtereenvolgende FD Gazellen Award in 2018.

Overname FastFlex

Portret Marc Loo en Rein BuijtelaarDe overname van FastFlex was in meerdere opzichten een logische stap voor de Between Groep. Het klantenportfolio van FastFlex is complementair aan die van Between. Daarbij is FastFlex gespecialiseerd in contractmanagement terwijl Between duidelijk de focus op het zoeken en vinden van geschikte kandidaten voor tijdelijke ICT-functies heeft.

De no-nonsense cultuur van beide organisaties maakte de stap tot overname aan beide kanten ook een stuk makkelijker. Verder is het netwerk van leveranciers en freelancers verder uitgebreid en zijn er evidente kostenvoordelen te halen bij het samengaan.

Between vaart weer haar eigen koers

Between in handen van de oprichters

Door een wijziging in de aandeelhoudersverhouding hebben de oprichters van Between per 7 december 2017 weer een meerderheidsbelang genomen in Between. Devoteam SA heeft haar belang teruggebracht van 75% naar 35%. Voor de Between Groep was het van belang Devoteam SA als aandeelhouder te houden om makkelijker via het kantorennetwerk van Devoteam de internationale groei ambities te verwezenlijken. Doordat het resultaat van Between nu bij het beursgenoteerde Devoteam SA als resultaat deelneming wordt gepresenteerd is de rapportagedruk afgenomen waardoor meer tijd overblijft voor continue verbetering van de bedrijfsvoering.

Jobcatcher

Op 1 april 2017 is het softwareplatform Jobcatcher live gegaan. Jobcatcher brengt vraag naar en aanbod van geschikte kandidaten voor interim-functies bij elkaar. Leveranciers en freelancers hebben gratis toegang tot dit platform. In december 2017 bezochten al meer dan 3.000 unieke bezoekers deze website. Alle werkmaatschappijen van de Between Groep en KPN Consulting maken gebruik van dit platform om aanvragen uit te zetten. In 2018 wordt het platform door ontwikkeld met behulp van blockchain technologie tot een open platform waarop iedereen aanvragen kan plaatsen. Gamificatie van het platform en toegevoegde functionaliteit moeten bijdragen aan het verder vergroten van de aantrekkelijkheid van het platform.

Nieuw ERP-systeem

microsoft-navisionIn het laatste kwartaal van 2017 is door de Between Groep een nieuw standaard ERP-systeem in gebruik genomen. Dit standaardpakket is gebaseerd op Microsoft Navision. Doordat nu alle bedrijfsprocessen gebruik maken van hetzelfde systeem kunnen niet alleen efficiency voordelen worden behaald maar ook betere automatische checks worden ingebouwd.

Ontwikkelingen bij de werkmaatschappijen

Between
Between favicon letter BDe website Between.com is in april vernieuwd. Een fris redesign met een duidelijke focus op de customer journey van onze opdrachtgevers, leveranciers en de professionals. Een belangrijke toevoeging is de werkenbijbetween.com pagina om nieuwe Betweeners aan te trekken. De maatschappelijke betrokkenheid van Between heeft zich dit jaar geuit in de KIKA donatie.

Yellow Friday
Logo Yellow FridayDochtermaatschappij Yellow Friday heeft haar omzet met 52% zien toenemen van € 6,6 miljoen in 2016 naar € 10,0 miljoen in 2017. Brutomarge naar € 641.000,- De positionering als bemiddelaar van tijdelijk personeel in de indirecte markt is helder. Door een sterk team, krachtige samenwerkingsverbanden met de system integrators, betrokken en betrouwbare communicatie richting onze kandidaten en een stabiele samenwerking met haar leveranciers, heeft Yellow Friday een goede uitgangspositie behaald om in 2018 uit te groeien tot een nog volwaardiger label binnen de Between Groep.

Samen met Sogeti won Yellow Friday de aanbestedingen bij Duo Groningen, EZ en CJIB. Met onze partner Devoteam wonnen wij de Logius mantel.

Treefold
Treefold logoTreefold HR Solutions, ons payroll bedrijf, werd opgericht in 2016. Mede gezien de mogelijke gevolgen van de Wet DBA was deze verbreding van onze dienstverlening nodig. In 2017 hebben wij veel kandidaten de mogelijkheid kunnen bieden om als zelfstandig ondernemer te starten, waarbij de verloning verricht wordt door Treefold.

FastFlex
FastFlex logo2017 was een mooi en bewogen jaar voor FastFlex. De omzet steeg met 10% naar 246 miljoen euro. Het aantal contracten in 2017 kwam op 2000! Een prachtige groei. Daarnaast waren er ook op het gebied van klanten positieve ontwikkelingen: het aantal klanten groeide en het aantal diensten dat door FastFlex geleverd wordt aan bestaande klanten steeg eveneens. FastFlex heeft in 2017 ook veel publicaties gedaan zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse benchmarkrapport. FastFlex kijkt ook terug op een jaar met een aantal interessante events.

Ontwikkelingen in de markt en strategie

Door de aankoop van FastFlex behoort de Between Groep qua bruto omzet en ingezette medewerkers tot een van de vijf grootste IT-intermediairs en brokers van Nederland. We verwachten dat de consolidatie binnen de sector zeker niet ten einde is en zullen zeker mogelijkheden om via gerichte acquisities te groeien onderzoeken. De focus ligt echter op autonome groei door het vergroten van onze toegevoegde waarde en onze “Triple I” programma. Het Triple I programma bestaat uit Innovatie, Internationalisatie en Integratie.

2017 was een jaar vol mooie ontwikkelingen en benutte kansen. Het jaar 2018 gaan we vol energie en ambitie in om er weer een succesvol jaar van te maken.

Wij wensen u allemaal ook een heel succesvol jaar!

Rein Buijtelaar

Rein Buijtelaar
Algemeen Directeur