Modelovereenkomst vervangt VAR

DIEMEN, 2 februari 2016 – De kogel is door de kerk, een stelsel van modelovereenkomsten vervangt VAR (Verklaring Arbeid Relatie) per 1 mei 2016. In de Eerste Kamer heeft een ruime meerderheid voor de afschaffing van de VAR gestemd. Dat betekent dat ZZP’ers en hun opdrachtgevers vanaf 1 mei aanstaande moeten gaan werken met modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven dat ZZP’ers en hun opdrachtgevers een heldere uitleg van de Belastingdienst krijgen en dat er een overgangstermijn geldt tot 1 januari 2017.

Overgangsperiode

De overgangsperiode houdt in dat de Belastingdienst in deze periode nog niet zwaar zal controleren, zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers de gelegenheid hebben hernieuwde contractuele afspraken te maken. Echter als misstanden worden geconstateerd tijdens of na de overgangsperiode dan kan dit wel tot een naheffingsaanslag leiden over de overgangsperiode. Een echte overgangsperiode is het niet. Wij adviseren u dan ook nu deze overgangsperiode niet af te wachten.

De realiteit

De overheid schermt met het feit dat een modelovereenkomst niet verplicht is en adviseert deze alleen te gebruiken in de situaties dat het onzeker is of sprake is van een arbeidsrelatie. De realiteit zal zijn dat een opdrachtgever niet verrast wil worden door naheffingen en in alle gevallen zekerheid wil hebben over de vraag of sprake is van zelfstandigheid. Alleen een modelovereenkomst kan hier zekerheid in geven. Als ZZP’er zal je voor vrijwel iedere opdracht geconfronteerd worden met een modelovereenkomst.

Ik wil u als specialist op dit gebied dan ook adviseren om u als ZZP’er of opdrachtgever alvast voor te bereiden op de invoering van de modelovereenkomst. Meer informatie omtrent dit onderwerp kunt u vinden in het whitepaper dat ik speciaal hiervoor heb opgesteld. Hierin staan ook mijn contactgegevens mocht u na het lezen van het whitepaper nog vragen hebben.

Vincent van der Mark
mr. drs. Vincent van der Mark RA
financieel directeur bij Between