Vrijheid voor wolven is de dood van de lammeren - Between Staffing
4668
post-template-default,single,single-post,postid-4668,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Vrijheid voor wolven is de dood van de lammeren”  is een uitspraak van  Isaiah Berlin. Deze filosoof (1909-1997) werd bekend doordat hij het onderscheid maakte tussen positieve en negatieve vrijheid. In een tijd dat het Corona-virus ons in de greep heeft krijgt positieve- en negatieve vrijheid voor mij opeens betekenis. Positief is niet beter dan negatief, het gaat over het aanwezig of afwezig zijn van bepaalde zaken. Onder negatieve vrijheid verstaat Berlin het vrij zijn van externe invloeden. Door de maatregelen in verband met het Corona virus blijven we zoveel mogelijk binnen, is de  horeca  gesloten, zijn er geen sportwedstrijden en concerten en zijn er geen verjaardagsfeestjes.  De invloed van buitenaf is er dus niet, geen verplichtingen dus een grote negatieve vrijheid. De positieve vrijheid verwijst naar de vrijheid om bepaalde dingen op je eigen manier te doen. Hoe verzin je alternatieven, welke keuzes maak je in deze moeilijke tijd. Mijn negatieve en positie vrijheid ten tijde van Corona vertel ik hieronder.

Normaal gaat mijn wekker om 5:55 af en na een snel ochtend ritueel zit ik rond 6:20 in de auto onderweg naar Between.  Natuurlijk zijn het winnen van aanbestedingen van vitaal belang (voor Between), maar ik besluit toch te luisteren naar de dringende oproep van Rutte om thuis te werken. De wekker heb ik een kwartiertje later gezet en als ik rustig ontbijt zit ik door het gebrek aan reistijd om 6:45 uur achter mijn toetsenbord. Onze dagelijkse video call van het bidteam schuift als een running-gag door de dag heen van 9:00 uur, naar 12:30 en weer teug  naar 10:00 uur. Ik krijg door de video calls uitzicht op de favoriete vakantieplek Toscane van Hans Bert, de inactiviteit van Flo en de witte racefiets van Rein in zijn werkkamer. Het elkaar even callen of een berichtje sturen gaat steeds beter en effectiever. Dat is ook noodzakelijk, want we zijn met belangrijke aanbestedingen bezig.

Omdat ik niet zo’n groot huis heb, is het noodzakelijke ‘ijsberen’ slechts beperkt mogelijk. Als ik naar de koffie en de fruitmand loop ben ik binnen 2,5 minuten terug met een gezonde appel en verse koffie. De briljante ideeën moet ik dan maar ’s avonds of in het weekend opdoen, bijv. tijdens het wandelen door de duinen naar Zandvoort of het sporten. Omdat de sportscholen dicht zijn en ik de het afgelopen jaren ca. 5 à 6 dagen in de week een uurtje bezig was om les te geven of te sporten,  heb ik nu heel veel tijd over. Maar ik heb onmiddellijk besloten 2 weken geleden om een tweede hands spinning-fiets gekocht via Marktplaats. Hij staat nu op mijn slaapkamer en heb diverse workouts, die via internet vrij beschikbaar worden gesteld gedownload. Inmiddels heb ik de Mont Ventoux en de Tourmalet virtueel op gefietst.

Voor de afwisseling doe ik soms ook een fitness lesje. Als je tips voor leuke lesjes wil hebben die je thuis kunt doen om fit en scherp te blijven hoor ik het graag. Fit en scherp zijn voor mij noodzakelijk om een bijdrage te leveren aan het winnen van offertes. Die knop staat (te) vaak ‘aan’ en daarvoor mijn excuses aan de (nieuwe) collega’s die dat niet gewend zijn. Wat niet zo vaak aan staat is mijn tv met de reguliere uitzendingen. Films om op tv te (gratis)  kijken zijn er in overvloed via o.a. Film1 en Ziggo. Heerlijk om op de bank, met een lekker glas, met de kaarsjes gezelliga aan  naar romantische of intrigerende film te kijken.

Humor is belangrijk in deze pittige tijd. Sociale contacten ook, maar met minimaal 1,5 m afstand wordt dat lastig. Gelukkig hebben we WhatsApp, LinkedIn en Facebook. De grappige foto’s en video’s met of zonder Corona walsen over het scherm heen en bevredigen ons primaire verlangen naar contact en een lach. ‘Humor om te lachen’ is zo persoonlijk. Overdag heb ik geen tijd om er naar te kijken en omdat de meeste grappen 6x worden verstuurd in verschillende groepen hou ik de Between-team groep niet consequent meer in de gaten en mis ik wel eens een berichtje dat er wel toe doet. Als het echt, echt belangrijk is hoor ik het wel. Rgelmatig stuur ik een berichtje naar vrienden, juist als ik die een tijdje niet gezien of gehoord heb. Even pingen, hoe gaat het, ben jij en de rest van je familie nog gezond en fit?

Een aantal  voorbeelden van mijn positieve- en negatieve vrijheid tijdens deze crisis. Dinsdag kreeg ik uit het niets een appje van een oude voetbalvriend, dat een gemeenschappelijke vriendin/kennis in het ziekenhuis was opgenomen in het Spaarne Gasthuis met Corona en haar moeder (93 jaar) was ook besmet en zou snel overlijden volgens het bericht. En dat gebeurde ook ’s avonds helaas. “De Corona- wolf komt nu wel heel dichtbij” dacht ik.  Begrip voor de verlenging van de maatregelen van het kabinet tot en met 28 april is dan ook direct 100 procent. We moeten echt nog even onze vrijheid beperken. Probeer toch en beetje te genieten van de huidige negatieve- en positieve vrijheid. Let op je gezondheid en die van anderen, blijf binnen, beperk daardoor het aantal besmettingen en doden, want “Vrijheid voor wolven is de dood van de lammeren”.

Auteur: Frans van Egmond

Wil je hierover verder praten?

Neem dan contact met me op via 06-12626891 of Frans.van.Egmond@Between.com .