Aftrap
Ajax heeft de halve finale tegen Tottenham Hotspur verloren door de opstelling, het veranderen van de tactiek, de wissels, de jeugdige overmoed en het tijdrekken. Wat leren we daarvan voor het samen met onze partners winnen van offertes en aanbestedingen? Ik deel mijn observaties en kom graag met nieuwe spelers in contact die met ons mee willen ‘voetballen’ en winnen.
Opstelling
De succesvolle opstelling van Ajax werd vlak voor tijd aangepast door een blessure van Neres, waardoor Dolberg onverwacht moest invallen en Tadic niet in de spits kon spelen. Neres, Tadic en Dolberg zijn alle 3 goede spelers, maar hebben specifieke kwaliteiten die het team anders maken. Het veranderen van de opstelling brengt dus grote risico’s met zich mee.
Dat geldt ook voor de samenstelling van een consortium dat samen inschrijft op een aanbesteding. Partijen (grootzakelijk, mkb en zzp’ers) die elkaar aanvullen met verschillende specialismen en invalshoeken vormen de beste opstelling. Als je toch moet veranderen in de opstelling, zoek dan een partij die dezelfde kwaliteit en hetzelfde specialisme biedt.
Tactiek
Het hele seizoen speelde Ajax herkenbaar en aanvallend en wist het met mooi spel de harten van de voetballiefhebbers te veroveren. De door de trainer Ten Hag bedachte en besproken tactiek wordt tegen Tottenham succesvol uitgevoerd en leidt tot een riante voorsprong. Alle spelers zetten zich 100% in, doen een stapje extra voor de ander en de speelvreugde is groot.
Wanneer alle deelnemers zich inzetten op het gebied waar ze goed in zijn, leidt dat tot succes en vreugde. We geven elkaar vertrouwen en ondersteun elkaar waar nodig om het gewenste resultaat te behalen. Dat je daardoor soms wat vuil werk moet opknappen voor de ander is all-in the game, maar als je succes hebt voel je de vermoeidheid niet.
Wissels
De coach Ten Hag brengt een aantal wissels (onder andere Sinkgraven en Magallan) in om blessures en vermoeidheid op te vangen en de speelwijze van aanvallend naar verdedigend om te zetten. De oorspronkelijke aanvallende tactiek waar Tottenham het heel moeilijk mee heeft wordt dus verlaten en hierdoor speelt Ajax haar tegenstander in de kaart.
Tijdens een aanbestedingstraject wisselen van tactiek en strategie leidt zelden tot een verbetering. Een rode draad en aanvalsplan wordt van tevoren goed uitgedacht door Between en haar partners en de rust en het overzicht ontbreken tijdens het traject om dit nog een keer opnieuw te doen. Als we door de nota van inlichtingen gedwongen worden om te wisselen, wordt dat ervaren als een 2-0 achterstand.
Overmoed
Blind en De Ligt, die samen het slot op de deur zijn van de Ajax-verdediging trekken samen naar voren om de ruime voorsprong verder uit te breiden, maar geven daardoor de tegenstander de mogelijkheid om een doelpunt te scoren en weer hoop te krijgen. Is dat jeugdige overmoed of is er niet geluisterd naar de coach?
De bidmanager en de verantwoordelijke accountmanager bepalen de koers en moeten erop toezien dat alle energie goed gebruikt wordt. Natuurlijk mag je meer doen en dus meer bieden dan de klant vraagt, maar enkel na overleg, en als je zeker weet dat je de gevraagde taken en onderwerpen 100% hebt beantwoord en je dus niet onnodig in problemen komt.
Tijdrekken
Ajax en met name Onana, zet zich in de laagste versnelling om zoveel mogelijk tijd te rekken om de tegenstander zo min mogelijk tijd te gunnen om te voetballen en eventueel een doelpunt te scoren. Dit wekt irritatie op bij de scheidsrechter en de verloren tijd wordt dubbel en dwars bijgeteld met voor Ajax fatale gevolgen.
Bij een aanbesteding is de deadline van indienen keihard. De beschikbare zuivere speeltijd staat vast en daar moet je het mee doen. Tijdrekken heeft dus geen zin maar het aspect tijd, vooral als de deadline nadert, speelt wel een belangrijke rol. We houden ons dus aan de afgesproken interne tijdstippen en gaan niet tijdrekken, omdat dit vragen is om problemen. Wel blijven we altijd keihard werken tot het einde.
Eindsignaal
Samenvattend kunnen we dus de volgende lessen trekken uit Ajax – Tottenham Hotspur:
- Maak een opstelling, waarbij je zorgt voor een complementair team dat de strijd aangaat en de spelers op hun sterke punten benut;
- Bespreek een duidelijke tactiek die iedereen begrijpt en hou je daaraan;
- Wissel alleen indien het echt noodzakelijk is;
- Word nooit overmoedig, heb respect voor je tegenstander, en doe alleen meer dan er gevraagd wordt als je daar de ruimte voor hebt;
- Tijdrekken heeft geen zin, de deadline is het enige dat echt vaststaat, hou je aan de afgesproken tijdlijnen, blijf werken tot het laatste fluitsignaal en hopelijk kan je beide armen in de lucht gooien om de overwinning te vieren.
Auteur: Frans van Egmond
Wil je hierover verder praten?
Neem dan contact met me op via 06-12626891 of Frans.van.Egmond@Between.com .