Hoe te starten als freelancer?

De afgelopen jaren zijn er in Nederland steeds meer freelancers bij gekomen. Zo kwamen er in 2022 ongeveer 100.000 nieuwe freelancers bij. Dit bracht het totaal op 1,2 miljoen freelancers. Deze stijging kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste heeft freelancen een aantal geweldige voordelen. Dit kunnen zowel financiële voordelen als verbeteringen in de werkomstandigheden zijn. Daarnaast neemt de Nederlandse bevolking jaarlijks simpelweg toe. Ook dit is een logische reden voor de stijging van het aantal actieve freelancers in Nederland. De kans is groot dat het een combinatie van meerdere factoren is. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je moet starten als freelancer. Daarnaast ontdek je verdere voordelen van freelancen, wat er allemaal bij komt kijken en hoe het er in de praktijk uitziet.

De voordelen van freelancen

Er zijn meerdere voordelen om te starten als freelancer. We zetten er graag drie voor je op een rij.

Financiële voordelen

Ten eerste kan freelancen behoorlijke financiële voordelen tot gevolg hebben. Zo worden freelancers over het algemeen per opdracht betaald in plaats van per uur. Hoe sneller of hoe beter je de opdrachten afrondt, hoe hoger je loon. Freelancers hebben dus over het algemeen minder beperkingen in stijging van hun loon dan vaste werknemers. Aan de andere kant moet wel gezegd worden dat freelancers, wanneer er geen of weinig opdrachten beschikbaar zijn, logischerwijs ook weinig of zelfs niks meer verdienen.

Werkomstandigheden

Daarnaast verschillen de werkomstandigheden van freelancers meestal ook met die van vaste werknemers. Zo zijn freelancers vaker op verschillende locaties dan mensen met een vaste baan. Ook komt het bij freelancers vaker voor dat ze de mogelijkheid hebben om vanuit huis te werken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij digitale freelance opdrachten.

Vrijheid

Ten derde biedt freelancen vrijwel altijd meer vrijheid dan een vaste baan. Een fulltime vaste baan bestaat doorgaans uit werkweken van 40 uur waarbij je elke werkdag van 9 uur ’s morgens tot 5 uur ’s middags op locatie wordt verwacht. Bij freelancen is dit anders. Hierbij word je namelijk per opdracht gevraagd. Meestal zijn deze opdrachten van tijdelijke aard. Bovendien heb je zelf de keuze om een opdracht wel of niet uit te voeren. Zo heb je als freelancer meestal meer vrijheid om vakanties in te plannen, maar ook om op doordeweekse werkdagen te gaan en staan waar je wil.

Hoe begin je als freelancer?

Wanneer je hebt besloten om te gaan beginnen als freelancer, zijn er een aantal actiestappen vereist. We zetten de stappen graag voor je op een rij.

Ondernemingsplan

Om te beginnen kun je overwegen om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin leg je voor jezelf vast wat je plan is en hoe je dit wil gaan uitvoeren. Het voordeel van een ondernemingsplan is dat je er te allen tijde op kunt terugvallen. Vooral in tijden dat het minder gaat, kan dit je er doorheen slepen.

Administratie

Freelancen gaat hand in hand met het (laten) bijhouden van een administratie. Dit is nodig om aan het eind van elk kwartaal een correcte belastingaangifte in te kunnen dienen. Er zijn meerdere digitale programma’s die je daar uitstekend bij kunnen helpen. Zo heb je alle documenten overzichtelijk op een rijtje en veilig opgeslagen. Zorg ervoor dat je van tevoren voor jezelf goed helder hebt hoe je je administratie gaat (laten) bijhouden.

KVK inschrijving

Verder is het voor de startende freelancer ook belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee start je officieel je bedrijf. Bovendien is een inschrijving bij de KVK nodig voor een correctie administratie als freelancer.

Zakelijke rekening

Tot slot kun je overwegen om een zakelijke rekening te openen. Hiermee houd je je privé uitgaven gescheiden van je zakelijke uitgaven. Dit brengt een hoop rust en overzicht met zich mee. Aan een zakelijke rekening zijn wel kosten verbonden.

Wat er allemaal bij freelancen komt kijken

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen en je jezelf officieel freelancer mag noemen, begint het echte werk pas. Waar er bij een vaste baan werk voor je geregeld wordt, moet je nu zelf op zoek gaan naar werk. Dit vergaren van klanten is niet altijd makkelijk. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om een marketingstrategie uit te voeren of gebruik te maken van een platform voor het vinden van freelance opdrachten. Beide opties hebben voor- en nadelen. Naast het zelf vergaren van klanten dien je als freelancer ook zelf je uurloon te bepalen. Dit zijn zaken waar de meeste startende freelancers nog niet veel bij stilstaan. Toch zijn ze wel degelijk van belang.

Freelancen in de praktijk

Alhoewel het zeker mooie voordelen met zich mee kan brengen, is freelancen in de praktijk nog steeds hard werken. Vaak word je pas echt beloond nadat je meerdere jaren actief bent geweest en goed werk hebt geleverd. Pas dan kom je namelijk in de positie dat de vraag naar jouw dienst toeneemt en je je prijs kunt verhogen zonder te veel klanten te verliezen. Dit zal je opbrengsten flink doen stijgen.

Conclusie

Freelancen heeft wel degelijk voordelen ten opzichte van een vaste baan. Toch is het lang niet altijd zo rooskleurig als de meeste startende freelancers denken. Zo dien je zelf voor passende freelance opdracht te zorgen. Wanneer je echter goed werk levert, zul je vanzelf naamsbekendheid krijgen.