Je eerste interim opdracht. Het is anders dan de loondienst waar je vaste dagen, uren, mensen, inkomen en verwachtingen hebt. Waarschijnlijk heb je al lang nagedacht over de stap naar het freelancen. De sprong is vervolgens gemaakt en je bent nu op zoek naar je eerste freelance klus. Om jou goed op weg te helpen, delen wij zeven tips waarmee jij goed van start kan. Deze tips zijn ook handig als je al vaker met interim opdrachten hebt gewerkt. Een soort opfris cursus met tips waar je op moet letten.
Waar let je op bij een interim opdracht
Hetgeen waar je mee start: de opdracht zelf. Verschillende platformen, organisaties en tools maken het mogelijk om opdrachten te vinden. Wij werken met Jobcatcher, een vacatureplatform waar dagelijks nieuwe opdrachten op te vinden zijn. De opdrachten komen voornamelijk vanuit overheidsorganisaties, maar ook vanuit gemeenten, universiteiten, financiële instellingen en commerciële bedrijven. Voordat je reageert op een opdracht is een aantal punten belangrijk als startende freelancer:
1. Lees de opdrachtomschrijving goed door. Wat verwacht het bedrijf van jou? Aan welk project ga je werken? Welke ervaring heb je nodig? Ga na of jij daadwerkelijk bij de opdracht past. Dit voorkomt een eventuele teleurstelling. Veel eisen van bedrijven zijn namelijk leidend.
2. Let op de duur van de opdracht. Is het een project voor negen maanden of misschien maar voor één? Ga na of dit voor jou haalbaar is en of je dit wel wilt. Ook het tarief is hierbij van belang. Houd jouw vastgestelde uurloon in je hoofd en wijk hier niet te veel vanaf. Je hebt niet voor niets een uurloon voor jezelf bepaald.
De interim opdracht binnenhalen
Ben je uitgenodigd voor een intakegesprek voor een opdracht die bij jou past en waar je enthousiast van wordt? Dan is het tijd om je voor te bereiden om de opdracht daadwerkelijk binnen te halen.
3. Onze eerste tip hiervoor is dan ook: kom voorbereid op je gesprek. Lees je bijvoorbeeld in over de organisatie. Wat doet het bedrijf precies? Waar staan ze voor? Verdiep je in je gesprekspartner. Zoek diegene op LinkedIn op. Wat is zijn ervaring en hoe lang werkt hij voor het bedrijf? Hier stel je vervolgens vragen over tijdens het gesprek. Toon interesse.
4. Denk aan je uitstraling, maar wees jezelf. Het is daarnaast belangrijk om professioneel over te komen. Kijk je gesprekspartner recht in de ogen aan en kleed je netjes. Bijna altijd komt de vraag: wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Denk hierover na. Vergeet niet je enthousiasme voor de opdracht te benoemen. Je gesprekspartner waardeert dit zeker.
5. Denk ook aan de praktische zaken, zoals het meenemen van je identiteitsbewijs. Als laatste, hopelijk overbodig om te benoemen, maar kom op tijd.
Tijdens de opdracht
Het is gelukt! Je start met je eerste interim opdracht. De buit is zogezegd binnen. Toch loop je soms ook tijdens je opdracht tegen dingen aan en is het goed om de volgende tips mee te nemen:
6. Houd contact met je inhurende manager. Loop je tijdens de opdracht tegen problemen aan? Communiceer dit gelijk met je manager. Het is belangrijk dat jij jouw opdracht goed kunt uitvoeren. Gedurende het project is het belangrijk om te weten waar het bedrijf staat, maar willen zij ook weten waar jij staat. Blijf dus communiceren, alleen dan kunnen er dingen veranderd en aangepakt worden.
7. Stel je vragen niet uit tot het laatste moment. Als je via ons bent ingezet bij een organisatie en je hebt een vraag over je contract of over de uitbetaling van je factuur neem contact op met onze regiedesk. Wij helpen je graag. Ditzelfde geldt voor als je via een andere partij bent ingezet of rechtstreeks bij de klant werkt. Hierbij geldt nogmaals: communicatie is alles.
Between als partner voor interim opdrachten
Wij hopen dat je met deze tips een goede eerste start maakt met je interim opdracht. Als je nog vragen hebt of meer wilt weten over hoe ons vacatureplatform, Jobcatcher, werkt, neem dan contact met ons op. Samen zorgen wij ervoor dat jij een succesvolle carrière als interimmer tegemoet gaat!