Als zzp’er starten in de ICT

Start als zzp’er in de ICT

Heb jij er altijd al van gedroomd om voor jezelf te beginnen? Wil jij zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en in welke projecten jij je energie steekt? Als zzp’er is dit mogelijk. Naast deze voordelen zijn er nog meer, maar er zijn ook zeker nadelen. Voordat je een sprong in het diepe waagt, moet je weten wat je in het water kunt verwachten. Wij helpen je op weg.

Aan de slag in de ICT
Wat is een zzp'er

Wat is een zzp’er?

Laten we beginnen bij het begin. Als een zzp’er (ook wel freelancer genoemd) voer je tijdelijk werkzaamheden uit voor een opdrachtgever, zonder dat je vast in dienst bent bij het bedrijf. Jij werkt aan een project of opdracht tot deze is voltooid. Voor het werk dat je verricht, stuur je een factuur naar jouw opdrachtgever. Deze factuur is gebaseerd op het aantal uren dat je hebt gewerkt, vermenigvuldigd met het uurtarief dat jij hebt vastgesteld.

Een zzp’er zijn is geen wettelijke rechtsvorm, de meeste zzp’ers werken dan ook vanuit een eenmanszaak. Het is ook mogelijk om als zzp’er te werken vanuit een andere rechtsvorm zoals vof en bv.

De voordelen van werken als zzp’er

Steeds meer mensen wagen de sprong naar het ondernemerschap, maar waarom? Een van de meest bekende punten, en voor veel mensen de meest belangrijke, is dat je als zzp’er je eigen tijd kunt indelen. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden uitvoert. Ook bepaal jij je eigen tarief, kies je de opdrachten uit die jou interessant lijken en beïnvloed je hierdoor je eigen ontwikkeling en carrière.

De nadelen van werken als zzp’er

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn in het ondernemerschap. Je bent namelijk niet zeker van een inkomen, je moet je eigen klanten regelen, je eigen administratie en facturatie doen, en je moet je eigen opleidingen, verzekeringen en niet-facturabele uren bekostigen. Het zijn punten die je zeker in overweging moet nemen, voordat je je afzet van het vaste werkbestaan.

Hoe je een zzp'er wordt

Hoe word je een zzp’er?

Als je alle voor- en nadelen tegen elkaar hebt afgewogen, alle opties bent nagegaan en je enthousiasme voor het ondernemerschap nog steeds niet is gedoofd, dan is het tijd om je in te schrijven bij de KvK. Deze inschrijving is verplicht en kost je eenmalig 50 euro. De KvK geeft jouw inschrijving door aan de Belastingdienst. Je krijgt gelijk een btw-nummer mee die je kunt gebruiken. Het inschrijven is het makkelijkste deel van jouw nieuwe avontuur als zzp’er. Daarna komen de obstakels op de weg. Er zijn namelijk meerdere zaken die je moet regelen als je eenmaal een zzp’er bent.

Wat je geregeld moet hebben als zzp’er

Te beginnen bij een ondernemingsplan. Dit plan hoeft geen uitvoerig document te zijn, zolang je maar voor jezelf duidelijk hebt wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken. Er is geen vast format. Zolang jij weet wat je sterke en zwakke kanten zijn, wat de kansen en bedreigingen in jouw markt zijn en wat jouw doelen voor de toekomst zijn, zit je goed. Je kunt het zo uitgebreid of beperkt maken als je zelf wilt.

Vervolgens moet je nadenken over verzekeringen. Als zzp’er loop je namelijk risico’s, net als ieder ander bedrijf, die je eenvoudig kunt afdekken door je te verzekeren. Een belangrijke verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering, maar verder zijn de volgende ook goed om te overwegen: ziekte en arbeidsongeschiktheid verzekering, pensioen, inboedelverzekering en rechtsbijstandsverzekering.

Een laatste punt wat je moet voorbereiden als zzp’er is je administratie. Je bent wettelijk verplicht om jouw administratie bij te houden en te bewaren. In jouw administratie houd je bij welke facturen je uitschrijft, welke facturen je betaalt en andere overige inkomsten en uitgaves. In jouw administratie moet te zien zijn hoeveel BTW je aan de Belastingdienst moet afdragen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook een boekhouder aannemen.

Heb je over deze drie punten nagedacht en waar nodig ook acties ondernomen? Dan heb je de obstakels (voor nu) van je pad gehaald en ziet de weg van het ondernemerschap er weer helderblauw uit. De enige wolk? Je volgende opdracht.

Start als zzp'er in de ICT met Between

ZZP ICT opdrachten

Het aanbod van ICT opdrachten is enorm. Er zijn veel vacaturesites en partijen die opdrachten aanbieden. Opdrachten bij verschillende opdrachtgevers, tegen verschillende tarieven, verschillende locaties, en ga zo maar door. Het overzicht dat je eindelijk hebt bereikt over het ondernemerschap, kan toch weer flink door elkaar worden geschud. Om het overzicht niet te verliezen en opdrachten makkelijk te kunnen filteren, is er Jobcatcher

Vind je ICT opdrachten via Jobcatcher

Jobcatcher is een platform waar iedere dag nieuwe opdrachten op worden geplaatst. De opdrachten komen van verschillende bedrijven en overheidsorganisaties door heel Nederland. Met filters kun je eenvoudig selecteren waarop je wilt zoeken. Op Jobcatcher vind je snel en eenvoudig de opdracht die bij jou past.

De weg naar het ondernemerschap is misschien in het begin vol onzekerheid en spanning. Toch is het minder complex en biedt het veel mogelijkheden voor jou als professional. Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen met het pad naar het ondernemerschap. Waar het eerst nog eng was, hopen we dat jij nu vol zekerheid de sprong durft te nemen. De ICT opdrachten wachten op jou!

Vind ICT opdrachten als zzp'er
De ICT markt voor de zzp'er

De ICT markt voor zzp’ers

Technische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op wat bedrijven aanspoort om met de tijd mee te gaan. Achterblijven betekent soms einde verhaal. De nieuwe ontwikkelingen stellen eisen aan bedrijven, zowel aan technische als niet-technische bedrijven. ICT-personeel is namelijk onmisbaar geworden. De ICT beroepsbevolking is dan ook in de afgelopen jaren flink toegenomen. Het aanbod blijft echter nog achter op de vraag.

Volgens het Techniekpact 2019 is de vraag naar ICT personeel de afgelopen drie jaar flink gestegen. Aan het begin van 2016 waren er naar schatting 11.100 openstaande vacatures, in het tweede kwartaal van 2019 waren dit er 17.300. Er is sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt waarbij 50% van de vacatures moeilijk vervulbaar is.

Moeilijk te vervullen functies

De 50% van de vacatures die moeilijk vervulbaar zijn, zijn veelal developers functies. Dit gaat om developers  van Java, .Net, C, C# en PHP. Maar ook netwerkbeheerders, testdevelopers, ICT architecten en Systeemontwikkelaars zijn moeilijk te vervullen.

Het is dan ook geen wonder dat de ICT markt erg gunstig is voor zzp’ers. Naar aanleiding van bovenstaande, betekent het dat als je als zzp’er werkzaam bent in de ICT je volop kansen hebt. Er zijn zoveel opdrachten beschikbaar dat je de luxepositie hebt om te kunnen kiezen. Maar waar vind je de opdrachten?

ICT opdrachten vinden

ZZP ICT opdrachten

Het aanbod van ICT opdrachten is enorm. Er zijn veel vacaturesites en partijen die opdrachten aanbieden. Om het overzicht niet te verliezen en opdrachten makkelijk te kunnen filteren, is er Jobcatcher. Jobcatcher is een platform waar iedere dag nieuwe opdrachten op worden geplaatst. De opdrachten komen van verschillende bedrijven en organisaties door heel Nederland. Met filters kun je eenvoudig selecteren waarop je wilt zoeken. Zo vind je eenvoudig de opdracht die bij jou past.

De weg naar het ondernemerschap is misschien in het begin onzeker en spannend. Toch biedt het veel mogelijkheden voor jou als professional. Waar het eerst nog eng was, hopen we dat jij nu vol zekerheid de sprong durft te nemen. De ICT opdrachten wachten op jou!

Over Between

Sinds 2000 zetten wij ons in om de juiste verbinding voor zzp’ers te maken. De juiste opdracht die perfect bij hun vaardigheden en ervaring past. Via ons kun je terecht bij veel interessante opdrachtgevers. Wil je aan de slag bij een grote multinational, bij de overheid of misschien een provincie? Wij maken het mogelijk. Wij werken met een persoonlijke aanpak en zetten ons in voor jou in. Wij helpen jou bij het vinden van een opdracht waar je goed aan de slag kan. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Contactformulier Between

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volg ons:

Recruitment

Tel: (023) 56 856 30
recruitment@nl.between.com

Contracting

Tel: (023) 56 856 30
contracting@nl.between.com

Financiën

Tel: (023) 56 856 30
finance@nl.between.com