Veel mensen starten als zzper de laatste jaren. In veel gevallen gaat dit heel snel, om uiteenlopende redenen. Zzp opdrachten zijn er in principe genoeg en ook een startkapitaal heb je bijvoorbeeld vaak niet nodig. Soms is alles wat je nodig hebt een laptop en een werkplek. Starten als zzper lijkt dan vrij eenvoudig. Toch moet je ook met veel dingen rekening houden wanneer je starten als zzper goed wil doen. Daarom hebben wij een checklist voor je opgesteld, zodat jij goed van start kan gaan en geen belangrijke zaken vergeet.
Een goede voorbereiding
Een goede start als zzper maak je niet zomaar. Je kan niet simpelweg beginnen met zzp opdrachten en verwachten dat de rest vanzelf gaat. Het is en blijft een vorm van ondernemen, en dat is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er bijvoorbeeld een netwerk voor nodig, onderhandel skills en moet ook dingen als de administratie doen. Daarom moet je een ondernemersplan schrijven. Hiermee wordt je kans van slagen direct een stuk hoger. Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Het is simpelweg je plan op papier. Zo kan je ook zien of je plannen wel genoeg geld opleveren. Denk daarnaast aan allerlei praktische zaken, maar daar komen we hieronder nog op terug.
Wet DBA en bepaling loondienst
Of je zelfstandig bent wordt aan de hand van een aantal criteria bepaald door de Belastingdienst. Ze kijken dan ook of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dit heeft veel invloed op je aangifte inkomstenbelasting, dus is het wel verstandig om dit goed uit te zoeken. Je kan hier bijvoorbeeld de Ondernemerscheck invullen. Wanneer je zzp opdrachten aanneemt wil je ook graag de arbeidsrelatie tussen jou en de opdrachtgever weten. Dit werd geregeld via de wet DBA, maar de handhaving hiervan is opgeschort. Als het voor jou onduidelijk is hoe je de overeenkomst moet maken, vraag hierbij dan hulp.
Uurtarief bepalen
Je moet natuurlijk ook je uurloon bepalen, en dat is best lastig. Een te hoog uurloon zal klanten afschrikken, een te laag uurloon heeft ook nadelen. Het levert je natuurlijk minder op, maar daarnaast is het een onderwaardering van je kwaliteiten. Een handige manier is om terug te rekenen. Bekijk hoeveel geld je per maand nodig hebt om van te kunnen leven. Denk hierbij ook aan je vakantiegeld, belasting, zorgverzekering en onvoorziene kosten. Vervolgens bereken je ook al je zakelijke kosten. Vervolgens kun je dit bedrag delen door het aantal declarabele uren dat je kan maken. Op deze manier heb je de minimale uurprijs berekend waarmee je geen verlies maakt. Verder kun je je ervaring en vakmanschap meerekenen en natuurlijk kijken naar wat je concurrenten vragen.
Beperk je risico’s
Werken als zelfstandige betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor de risico’s. Daarom moet je allereerst de voorwaarden vastleggen, zodat de rechten en plichten van jou en je klant duidelijk zijn. Verder kun je de risico’s verder beperken door verzekeringen af te sluiten. Denk aan een arbeidsongeschiktheids verzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand en een pensioen.
Een rechtsvorm kiezen
Je moet als zzper ook een rechtsvorm kiezen. De meeste mensen kiezen dan voor een eenmanszaak. Soms zou je ook voor een bv kunnen kiezen. Dit heeft niet alleen fiscale gevolgen, maar ook voor de aansprakelijkheid. Zoek daarom vooraf altijd goed uit welke vorm het beste bij jouw activiteiten past.
Inschrijven bij de KVK
Wanneer je zzper wil worden moet je je ook inschrijven bij de KVK. Hiervoor moet je een afspraak maken en een alvast een bedrijfsnaam bedenken. Allereerst vul je een digitaal formulier in, daarna moet je naar een KVK-kantoor komen voor een afspraak. Hier wordt dan bekeken of je voldoet aan de voorwaarden en worden je gegevens gecontroleerd. Wanneer dit is voltooid krijg je een KVK-nummer en worden je gegevens ook doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit kost je eenmalig 51,95 euro. Het is wel belangrijk om goed na te denken over deze inschrijving, en zeker ook over de bedrijfsomschrijving. Je geeft hiermee aan welke activiteiten je feitelijk uitvoert als zzper. De KVK medewerker geeft je op basis hiervan ook een passende SBI code. Deze wordt door onder andere de overheid gebruikt. Wanneer je andere activiteiten gaat doen moet je dit melden bij de KVK. Je kan dan de SBI code wijzigen of een extra code toevoegen. Je kan prima meerdere activiteiten binnen één bedrijf doen.
Administratie opzetten
Dit is een hele belangrijke stap, en vaak de minst favoriete. Maar het bijhouden van de boekhouding en administratie is wel heel belangrijk. En bovendien is het wettelijk verplicht. Ook bijvoorbeeld je facturen en offertes moeten aan verschillende eisen voldoen. Ook geeft je administratie inzicht in hoe je bedrijf ervoor staat. Je kan de administratie natuurlijk zelf doen, maar je kan het ook uitbesteden aan een bedrijf. Wanneer je het zelf doet raden we aan gebruik te maken van handige boekhoudprogramma’s.