Drie tips om de beste indruk achter te laten tijdens je intakegesprek
4391
post-template-default,single,single-post,postid-4391,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Het is altijd een spannend moment. Of het je eerste keer op gesprek bij een nieuwe opdrachtgever is of je twintigste keer. Tijdens je intakegesprek wordt gekeken, besproken en besloten of jij de meest geschikte kandidaat bent voor de desbetreffende functie. Om jou een voorsprong te geven tijdens dit gesprek, delen wij de drie belangrijkste tips zodat jij je gesprekspartner voor je kunt winnen. Zo ben je een stap dichter bij de opdracht die jij voor ogen hebt.

Denk aan je uitstraling

Hoe je binnenkomt, hoe je weggaat en hoe jij je gedraagt tijdens het gesprek zijn de eerste dingen die jouw gesprekspartner opvallen. Het gaat er niet enkel om wat je vertelt, maar vooral ook hoe. De kunst is om een balans te vinden tussen de houding “ik ben wie ik ben, je doet het er maar mee” en de houding “ik ben alles wat je zoekt”. Een open, ontspannen houding is een goed grondbeginsel. Een glimlach net zo. Met een glimlach vertrouwen mensen je sneller en een glimlach werkt aanstekelijk, het kan anderen gelukkig maken. Zorg ook voor oogcontact gedurende je intakegesprek. Dit laat zien dat je geïnteresseerd en zelfverzekerd bent. Met je uitstraling laat jij een eerste indruk achter en een eerste indruk blijft de herinnering van jouw gesprekspartner.

Voorbereiding op de standaard intake vragen

Een tip, zo cliché als maar kan, is: bereid jezelf voor. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Wil jij graag met die ene opdracht aan de slag? Bekijk voor je intakegesprek de website van het bedrijf, lees je goed in over de opdracht en wat er van je wordt verwacht. Tijdens een intakegesprek gaat het er vooral om of jij de opdracht binnen de gestelde termijn en op een prettige manier kunt uitvoeren. Bereid je voor op de vragen die je kunt verwachten. Standaardvragen die vaak worden gesteld zijn:

  • Wil jij jezelf voorstellen?

Denk aan de balans dat wij hierboven hebben benoemd. Wees niet te schreeuwerig, maar ook niet te afwachtend. Zorg er vooral voor dat jij je goed voelt. Wees jezelf en bedenk van tevoren wat jij over jezelf wilt vertellen.

  • Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Waar ben jij goed in en waar ben jij minder goed in? Bedenk hierbij dat je sterke punt vaak ook je zwakke punt is. Als jij perfectionistisch bent, werk jij accuraat, maar kan het wel voorkomen dat je niet altijd efficiënt werkt. Het is goed om je zelfkennis te delen en erbij te vermelden dat je aan je zwakke punt werkt.

  • Heb jij zelf nog vragen?

Nadat jij je hebt ingelezen in de opdracht en het bedrijf zijn er misschien vragen die onbeantwoord blijven. Pak je moment tijdens het intakegesprek om meer duidelijkheid te krijgen. Vragen stellen is ook een manier waarop jij interesse toont. Zorg er dus voor dat jij een paar vragen vooraf hebt genoteerd en stel deze aan het einde van het gesprek.

Praktische tips

Als laatste geven wij jou nog een aantal praktische tips, die vanzelfsprekend zijn, maar niet altijd worden nageleefd.

  • Wees op tijd

Door te laat te komen, sta je al gelijk een punt achter en ga je het gesprek in met een vervelend, gehaast gevoel. Zorg ervoor dat je 15 minuten te vroeg bent. Zo kun je het gesprek ontspannen ingaan en heb je tijd om een indruk te krijgen van het bedrijf, de mensen en de sfeer.

  • Neem je ID mee

Vooral bij overheidsinstellingen is het belangrijk je ID mee te nemen, anders kom je simpelweg het gebouw niet in. Ook is het goed om je cv en de opdracht mee te nemen. Zo kun je voor, maar ook tijdens het gesprek hier altijd in terugkijken.

  • Een vraag over ervaring die je niet hebt

Het kan natuurlijk voorkomen dat er wordt gevraagd naar kennis of ervaring die jij niet hebt. Probeer je antwoord dan om te buigen naar iets relevants wat je wel weet of hebt. Zo zorg je ervoor dat je eigenlijk negatieve antwoord blijft hangen op een positieve manier.

Wij wensen jou veel succes met jouw volgende intakegesprek!

Hopelijk heb jij door deze tips meer vertrouwen in je intakegesprek. Heb je nog geen intakegesprek gepland staan en ben je nog zoekende naar een nieuwe opdracht? Neem dan een kijkje op Jobcatcher, het vacatureplatform waar wij de opdrachten van onze opdrachtgevers op plaatsen. Als je nog andere vragen hebt, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je met plezier aan een volgende opdracht of helpen je bij het laten slagen van jouw intakegesprek. Laat je weten hoe het is gegaan?