Freelancen vanuit het buitenland, waar moet je rekening mee houden?

‘Vogelvrij’ freelancen in het buitenland: iets voor mij?

Freelancen in het buitenland: kan het?

Zelfs een doorgewinterde Nederlander kan voor altijd een koukleum blijven. Ongetwijfeld heb je weleens jaloers gedacht aan die mensen die met hun laptopje de hele wereld rondreizen en volledig zelfvoorzienend zijn als freelancer. Overal ter wereld halen ze opdrachten vandaan die ze onder een palmboom uitwerken en er prima van rond kunnen komen. Maar wat is er eigenlijk voor nodig? En waar moet je rekening mee houden?

Wie ben jij?

Bedenk goed dat freelancen vanuit het buitenland geen vakantie is. Het beeld van stressloos onder de palmen zitten, zal grotendeels een illusie zijn. Maar als jij als persoon iemand bent die open staat voor veranderingen, flexibel kan omgaan met mensen die andere normen- en waarden hebben, over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt en een rasoptimist bent, kom je al heel ver. Wat ook behoorlijk helpt, is je vermogen om alleen te kunnen zijn. Je zit als freelancer niet met een ploeg leuke mensen op kantoor; je laptop is je enige collega. ‘Je moet ervaren om te weten of het wat voor jou is’, zouden we voor de Coronapandemie nog hebben gezegd. En dat schrikt af, want het vergt een behoorlijke levensbeslissing om ‘iets even te proberen’. Maar de nare lockdown die nog vers in ons geheugen ligt, bood in ieder geval de fantastische mogelijkheid tot een voorproefje. Hoe was voor het jou om alleen in je huiskamer met je laptop je werk te doen, in plaats op kantoor, omringd door collega’s? Vond je het vreselijk? Dan moet je nadenken of dit wat voor jou is. Maar vond je het heerlijk en baal je nu dat je weer op dat muffe kantoor zit, is de kans best groot dat je goed bestand bent tegen de eenzaamheid die freelancen in het buitenland met zich mee kan brengen.

Tip: Bedenk goed waarom je naar het buitenland wilt.

Slechts ‘weg willen uit Nederland’ omdat je je hier niet goed voelt, is een zwakke reden om je in een ander land te vestigen. Vaak ligt de oorzaak van ‘je niet goed voelen’ niet bij je omgeving. Ga bij jezelf na of er ook een drijfveer voor jou is om naar een specifieke andere plek in de wereld te verhuizen? Wil je investeren in je sociale contacten daar? Wil je op termijn mogelijk je diensten ook daar aanbieden? Wees je ervan bewust dat je niet alleen in je onderneming, maar ook in de cultuur en taal moet verdiepen.

Eigen onderneming: in Nederland gevestigd blijven?

Indien je een eigen (web)onderneming hebt, zul je – als je vanuit het buitenland gaat opereren- je meestal moeten uitschrijven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel (KvK). De stelregel is dat je in Nederland geen onderneming meer mag zijn als de werkzaamheden feitelijk niet meer in Nederland plaatsvinden. Dat geldt ook als je uitsluitend als freelancer de Nederlandse markt blijft bedienen: of je nu een webshop hebt, schrijfdiensten levert of adviseur bent. Ook geldt het wanneer je met enige regelmaat toch in Nederland komt voor bijvoorbeeld klantbezoek. In de meeste gevallen zul je je onderneming moeten oprichten in het land waar je naartoe gaat; van daaruit kun je de Nederlandse markt ook goed bedienen. De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel kunnen je specifieker over jouw geval informeren.

De Nederlandse markt vanuit het buitenland bedienen

Voor sommige ondernemers kan het een onaantrekkelijk idee zijn om een freelancer uit het buitenland in de arm te nemen, maar het is de ervaring dat dit ook gemakkelijk kan worden weggenomen. Belangrijk is dat je vanaf het begin af aan eerlijk bent over waar je gevestigd bent. Uiteindelijk kan het problematisch worden wanneer een Nederlandse klant onaangekondigd een factuur uit het buitenland aangeboden krijgt. Belastingtechnisch hoeven de kosten echter niet een verschil te maken. Wees dus altijd vanaf het begin eerlijk over waar je als freelancer bent en geef uitleg over de facturering.

Freelance opdrachten vanuit je eigen onderneming is je ambitie

Houd er rekening mee dat je bij het uitvoeren van freelance opdrachten je kansen op de arbeidsmarkt in het buitenland relatief klein zijn. Je bent waarschijnlijk alleen interessant voor bedrijven waar kennis van de Nederlandse taal van belang is. Dan heb je het wel vaak over klantenservices en online diensten, die vaak ook door jongere emigranten worden ingevuld tegen – helaas – een niet al te aantrekkelijk salaris. Houd er dus rekening mee dat je je inkomsten op de langere termijn uit je onderneming zal moeten halen.

Tips voor een freelance opdracht

Als freelancer zul je veel met het internet werken en dat is dan dus ook de plek waar je je marketingactiviteiten zult moeten ontplooien. Een hoge investering in een goede website betaalt zich terug. Zorg ook dat je alles weet over SEO-teksten en Google-zoekoptimalisatie. Zorg echt dat je bovenaan de zoeklijst staat. Verder is het van belang dat je een marketingmix weet te creëren die aansluit op de klantbehoeftes en die voor jou mentaal en financieel haalbaar zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sociale media marketing, affiliate marketing en remarketing. Netwerken op het internet zal ook zeker van groot belang zijn voor de verdere groei van je onderneming.