Bij diverse opdrachtgevers, zoals overheidsorganisaties, worden tijdelijke- en project-contracten steeds populairder. In plaats van werknemers in vaste dienst aan te nemen worden er steeds meer tijdelijke werknemers aangenomen. Tegenwoordig bestaat ongeveer 1/3 deel van alle werknemers bij een gemiddeld tot groot bedrijf uit tijdelijke krachten. Deze verandering in de arbeidsmarkt komt grotendeels door de schaarste die in de huidige markt speelt. Dit geldt vooral voor het ICT-gebied bij bedrijven. Voor werkgevers zijn tijdelijke krachten daarom een uitstekende oplossing om dit tekort op te vullen, maar ook om een bedrijf in een nieuwe richting te sturen of te helpen bij een transitieperiode.
Het is daarom ook niet gek, dat jij als professional op zoek bent naar een tijdelijke opdracht. Wel is het belangrijk een aantal zaken voor te bereiden voordat jij op zoek gaat naar een opdracht. Ook als je niet voor het eerst op zoek gaat naar een tijdelijke opdracht is voorbereiden essentieel. Een goed begin is het halve werk.
Je financiën op orde
Wellicht is je niet onbekend dat het leven als een zzp’er onzeker is, vooral op financieel vlak. Je hebt geen gegarandeerd en stabiel inkomen. Er zijn periodes tussen opdrachten waarin je zonder inkomen gewoon je huur moet betalen. Het is daarom aan te raden om altijd extra kapitaal achter de hand te hebben, zodat je zeker twee tot vier maanden zonder opdracht kunt rondkomen. Ook is het een tip, redelijk voor de hand liggend, om de einddatum van je tijdelijk opdracht in je achterhoofd te houden. Loopt jouw opdracht bijna af? Ga alvast op zoek naar een nieuwe tijdelijke opdracht. Zo maak je de kans kleiner dat je straks op een houtje moet bijten.
Ken je eigen kracht
Tijdelijke opdrachten worden steeds specifieker, omdat opdrachtgevers steeds meer zoeken naar gespecialiseerd vakmanschap. Als Principal Java Back End ontwikkelaar aan de slag bij het UWV of als domeinarchitect Command and Control bij Ministerie van Defensie. Opdrachtgevers vragen een specifiek vaardigheidspakket voor een tijdelijke opdracht. Ga daarom bij jezelf na wat jouw vaardigheidspakket is. Het zal je een hoop tijd besparen wanneer je zoekt naar en reageert op een opdracht als je weet wat jij kunt bieden.
Flexibel, hand in hand met tijdelijk
Als zzp’er is flexibiliteit een vereiste. Door aan de slag te gaan met tijdelijke opdrachten onderga je continue verandering. Je inkomen, werkplek, verwachtingen, werkuren en bedrijfscultuur veranderen constant. Je bent niet altijd in staat om alles binnen jouw wensen en voorwaarden te hebben, dus flexibiliteit is noodzakelijk. Houd je verwachtingen laag, zo ben je niet snel teleurgesteld als een opdracht anders uitvalt dan je in de eerste instantie had gedacht.
Tijdelijke opdrachten vinden
Tot slot, is het jouw taak om een tijdelijke opdracht te vinden die bij jou past. Er is altijd wel een project beschikbaar, een opdrachtgever die voor een moeilijke taak staat of vraag naar een tijdelijke kracht. Voor jou is het enkel een kwestie van het ontdekken van de mogelijkheden. Hiervoor kun je je eigen netwerk gebruiken om te inventariseren welke opdrachten er beschikbaar zijn. Maar, je kunt ook terecht op online vacatureplatformen, zoals Jobcatcher. Jobcatcher is het platform waar wij al onze tijdelijke opdrachten op plaatsen van diverse opdrachtgevers. Daarnaast kun je onze recruitment afdeling opbellen voor een tijdelijke opdracht: 020 – 584 08 59. Het vinden van een tijdelijke opdracht hoeft niet te moeilijk te zijn. Wij maken het graag eenvoudig voor jou.