Hoe kom je als zzp’er aan werk?

zzp opdrachten

Hoe kom je als zzp’er aan werk?

Nieuwe opdrachtgevers vinden en huidige klanten behouden: als zzp’er spendeer jij hier waarschijnlijk een groot deel van jouw tijd aan. Je moet als ondernemer immers opdrachten binnenhalen, want zonder opdrachten, geen omzet. Het vinden van interessante en uitdagende opdrachten is vaak een tijdrovende taak, niet alleen voor versgebakken ondernemers maar ook voor de freelancers met meer ervaring. Wij geven je een aantal tips om de kans op nieuwe opdrachten te vergroten.

Breng jouw USP’s in kaart

Jouw Unique Selling Points (USP’s) zijn eigenschappen die jouw als ondernemer onderscheiden van concurrenten. Hoe zorg je ervoor dat je je onderscheid en voor die ene opdracht wordt aangenomen? Potentiële klanten zijn op zoek naar oplossing voor hun problemen en jij bent degene die deze oplossing kan bieden. Ga voor jezelf na hoe je eerdere problemen van opdrachtgevers hebt opgelost. Deze oplossingen kun je concreet in je cv verwerken, zo weten potentiële opdrachtgevers wat jij voor andere jouw eerdere opdrachtgevers hebt betekend.

Het belang van een goed CV en LinkedIn profiel

Ben je gestart als zzp’er en op zoek naar nieuwe projecten en opdrachten? Dan is om te beginnen een goed cv belangrijk, waarin jij jouw kennis en werkervaring duidelijk samenvat. Als zzp’er is het cruciaal om jezelf goed te kunnen verkopen, vertel opdrachtgevers waar jij goed in bent en wat je met jouw vaardigheden aan het project toe kunt voegen. Daarnaast is het als zzp’er van belang om een LinkedIn profiel aan te maken, mocht je dit nog niet hebben gedaan. Zo zorg je ervoor dat jij goed vindbaar bent voor recruiters van opdrachtgevers of intermediairs. Gebruik LinkedIn niet alleen als online visitekaartje waar je al jouw professionele informatie op kwijt kunt, maar vooral om te netwerken. De kracht ligt hem in het onderhouden van jouw netwerk, zodat je dit netwerk in kunt zetten als jij op zoek bent naar een nieuwe tijdelijke opdracht.

Netwerken en het vinden van jouw volgende opdracht

Als zpp’er is netwerken nog steeds de meest gebruikelijke manier om nieuwe opdrachten te werven.  Het aangaan en onderhouden van relaties die je zullen helpen in je professionele leven en bij een nieuwe opdracht, dat is waar netwerken om draait. Als startende zelfstandige moet je tijd vrijmaken om jouw (online en offline) netwerk op te bouwen. Je kan bijvoorbeeld, zoals eerder genoemd, actief netwerken op LinkedIn.  Hoe groter je netwerk, hoe makkelijker je wordt gevonden door organisaties die naar een specialist met jouw kennis en kunde op zoek zijn. Let op, kwaliteit is hierbij belangrijker dan kwantiteit, focus je op contacten waar jij ook daadwerkelijk iets aan hebt.

Maak gebruik van online platformen voor het vinden van jouw opdracht

Naast het inzetten van jouw netwerk bieden online jobplatformen toegang tot nieuwe opdrachtgevers. Via onze platformen Jobcatcher en Select kun je zzp opdrachten vinden die bij je passen, met opdrachtgevers in contact komen en je netwerk uitbreiden. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bekijk dan hier onze beschikbare zzp opdrachten.