Het is een van de meest gestelde vragen: hoe word je zzp ’er? De feitelijke start is zo gepiept. Je gaat naar de Kamer van Koophandel en laat je inschrijven als eenmanszaak. En waarom als eenmanszaak? Zzp’ers, ook wel freelancers, bestaan niet voor de wet. Het zijn namelijk geen rechtsvormen. Veruit de meeste zzp’ers starten dan ook met de rechtsvorm eenmanszaak. Maar, deze fysieke start is niet de eerste stap die je neemt. Eerst is het belangrijk om jezelf voor te bereiden op het ondernemerschap. Dit doe je door je plan op papier te zetten. Welke producten of diensten ga je leveren, tegen welke tarieven, wat zijn de kosten die je moet dekken en heb je investeerders nodig? Zet jouw bedrijfsplan in elkaar. Bespreek dit plan goed met iemand die kritisch is. Kritiek krijgen over iets dat je zelf neerzet en enthousiast over bent, is niet leuk, maar haalt wel de roze bril weg.
Je hebt opdrachten nodig om winst te maken. Voor opdrachten heb je klanten nodig. Een van de belangrijkste onderdelen van het ondernemerschap is daarom het werven van klanten. Het maakt niet uit hoe je het doet. Iedere zzp’er is anders. De een vindt netwerken het leukst om te doen, de ander gruwelt al bij het idee van een netwerkborrel. Een verzorgd visitekaartje en een website zijn belangrijke onderdelen voor het werven van klanten. Ook een fatsoenlijk e-mailadres draagt bij aan jouw presentatie als zzp’er. Je komt op deze manier professioneler over, waardoor potentiële klanten eerder geneigd zijn jou in te schakelen.
Zzp opdrachten vinden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan zelfs heel eenvoudig via detacheringbureaus, bemiddelaars of vacatureplatforms. Bureaus en bemiddelaars zijn vaak prettig en gemakkelijk, maar door altijd via één bemiddelaar te werken en ook te factureren zal de Belastingdienst dat als één opdrachtgever zien en jouw zelfstandigheid in twijfel trekken. Met vacatureplatforms heb je dit probleem niet. Er zijn veel verschillende platforms online te vinden. Ben je specifiek op zoek naar ICT opdrachten? Dan raden wij Jobcatcher aan. Dit is een vacatureplatform waar wij dagelijks tientallen nieuwe opdrachten van onze opdrachtgevers op plaatsen. Voorbeelden van onze opdrachtgevers zijn universiteiten, gemeenten en de overheid.
Het is een blok aan het been. Een reden waarom veel werknemers toch in loondienst blijven, ondanks de wens naar het zelfstandig ondernemerschap. Naast werken en klanten werven ook nog eens de administratie bijhouden? Veel mensen haken hier af. Toch hoeft administratie geen spelbreker te zijn. Helemaal niet omdat het vaak heel simpel op te lossen is door een boekhouder in te huren. Wil je liever geld besparen dan kun je kiezen voor een (vaak) goedkoper administratieprogramma die je zelf bijhoudt of je doet de administratie helemaal zelf. De belangrijkste onderdelen zijn de rekeningen die je verstuurt, het bijhouden van wat je ontvangt en uitgeeft en hierbij de btw-tarieven. Eens in de drie maanden dien je een btw-aangifte in te leveren en aan het eind van het jaar een inkomensaangifte. Het is niet ingewikkeld, als je jezelf erin verdiept. Dit kost je hoogstens een paar uur om je administratie op te zetten. Liever besparen op tijd dan op kosten? Dan is een boekhouder de beste keuze.
Ben jij klaar om de stap naar zzp’er te maken? Voorbereiding is hierbij het belangrijkst zoals gezegd, verder is de stap eenvoudig te maken. Samengevat zijn de stappen die je moet nemen om zzp’er te worden:
Houd er rekening mee dat bij het ondernemerschap veel regels, wetten, belastingen en andere zaken geregeld moeten worden. Op de website van KVK vind je veel additionele informatie over de zaken waar je van op de hoogte moet zijn. Ook vind je hier artikelen over het werven van klanten en handige tools, maar ook data met evenementen voor zzp’ers en een informatiebank over het ondernemerschap.
Wanneer je gestart bent als zzp’er en op zoek bent naar een tijdelijke zzp opdracht kunnen wij jou misschien helpen. Wij zetten ons sinds 2000 in om voor onze opdrachtgevers de beste kandidaat te vinden. Wij zoeken zowel ICT- als non-ICT-professionals. Via ons kun je dus bij veel interessante opdrachtgevers aan de slag, zoals de Sociale Verzekeringsbank, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en provincie Utrecht. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste opdrachten van onze opdrachtgevers? Registreer je dan op ons vacatureplatform Jobcatcher. Met een account kun je je voorkeuren voor opdrachten opgeven. Wanneer er dan een zzp opdracht wordt geplaatst die past bij jouw wensen, krijg jij hier een melding van. Zo vind jij eenvoudig de opdracht die bij jou past!
Als bemiddelaar van zzp’ers bij diverse opdrachtgevers helpen wij mensen sinds 2000. Wij zoeken de juiste professionals voor zowel ICT- als non-ICT opdrachten, zodat wij de juiste match kunnen realiseren. Wil jij aan de slag bij een grote multinational, bij de overheid of misschien een provincie? Wij helpen je graag bij het vinden van een passende zzp opdracht. Dit doen wij altijd op een persoonlijke manier. Op deze manier maken wij de juiste verbinding. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!
Tel: (023) 56 856 30
recruitment@nl.between.com
Tel: (023) 56 856 30
contracting@nl.between.com
Tel: (023) 56 856 30
finance@nl.between.com