Hoe zit het met je inkomen als freelancer?

Het is zeker niet verkeerd om als freelancer ook naar een goed pensioen te streven. Vandaar dat je bij elke freelance opdracht je waarschijnlijk afvraag of je tarief wel hoog genoeg is om dit doel te bereiken. Als zelfstandige ondernemer bouw je immers geen pensioen op, wat je reden tot bezorgdheid over je financiële toekomst verklaart.

Toch zijn er genoeg methoden waarop je ervoor kunt zorgen dat je later ook een zorgeloos leven kunt leiden. Ze houden allemaal verband met de manier waarop je thans je geld beheerd. Natuurlijk is in dit verband de hoogte van je inkomen en uitgaven, cruciaal. Daarom gaan we in dit artikel eerst na op welke manieren je als zzp-er toch een appeltje voor de dorst kunt bewaren.

Zzp-er worden? Dit verdien je gemiddeld

Wanneer je besluit om zzp-er te worden, weet je al ongeveer hoeveel je met je bedrijf kunt verdienen. Dit komt onder andere tijdens het marktonderzoek dat je verricht, aan het licht. Ook wanneer je al in dezelfde branche werkzaam was, kan dit gegeven bekend bij je zijn.

Hoeveel je voor je diensten vraagt hangt dus af van je vakgebied en je klantenbestand. Als hulp kun je dit schema hanteren om je uurtarief vast te stellen.

Wat daarbij je aandacht verdient, is de gewoonte van beginnende zzp-ers om zich te focussen op het aantrekken van klanten. Daartoe brengen ze een laag minimum uurtarief dat tussen de 18 en 20 euro ligt in rekening. Aangezien je met je opbrengst zowel in je levensonderhoud als in het voldoen van je vaste lasten zult moeten voorzien, is het gebruiken van alleen deze strategie niet aan te raden.

Richt daarom je streven naar het verdienen van een zo hoog mogelijke omzet, waarbij je je marketingstrategieën goed uitdenkt en op elkaar afstemt.

De omzet van een zzp-er voor een goed pensioen

Ja, ook als je zzp-er bent, wil je met elke freelance opdracht bouwen aan het bedrag dat je nodig hebt voor een zorgeloos pensioen. Hoe groot dit bedrag moet zijn, hangt af van de levensstandaard die je na je pensioenering wenst te hebben. Zo zal een freelancer die zijn laatste jaren in een verpleegtehuis wenst door te brengen en een partner heeft, relatief gezien minder geld nodig hebben. Zulks integenstelling tot iemand die bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, nog elk jaar wilt reizen.

AOW-gat

Daarnaast speelt het al dan niet hebben van een AOW-gat ook een rol. Dit tekort in je AOW uitkering ontstaat wanneer je niet vanaf je vijftiende levensjaar AOW opbouwde. Het kan ook ontstaan wanneer je
voordat je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt (al dan niet tijdelijk) naar het buitenland verhuist .

Dit tekort van je AOW kan ervoor zorgen dat je omzet als zzp-er hoger moet zijn dan de omzet van iemand anders die hetzelfde werk doet.

Belastingen

Natuurlijk zul je als freelancer ook belastingen moeten betalen. Het gaat om de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (BTW). Gelukkig maak je daarbij aanspraak op een aantal kortingen. Zo is er de zelfstandigenaftrek, waarop je aansprak maakt zodra je 1225 uur per jaar, in je bedrijf stopt.

Je kunt ook in aanmerking komen voor de startersaftrek gedurende de eerste vijf jaar van je onderneming. Je telt dan 2123 Euro op bij je zelfstandigenaftrek, een steuntje waarop je drie keer aanspraak maakt.

Hoe bereken je hoeveel geld je opzij moet zetten?

Mensen zijn gewoonte dieren. Hierdoor kun je als zzp-er, door je huidige uitgaven al een indicatie krijgen van het bedrag dat je later nodig hebt om vrij te kunnen leven. Natuurlijk zijn er enkele factoren die je niet in de hand hebt bij het doen van deze voorspelling. Zo zal het politieke klimaat en het beleid dat daaruit voortvloeit de hoogte van je energie-, gas- en waterrekening bepalen.
Ook kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen het bijvoorbeeld noodzakelijk maken dat je de apparaten in je huis aanpast. En natuurlijk kan een nieuwe epidemie en of oorlog ook voor de devaluatie van de Euro zorgen, wat een gat in je portemonnee zal slaan.

Het zijn echter factoren die ook een positieve invloed op je financiële situatie kunnen hebben. Misschien ben jij juist de eigenaar van het bedrijf dat een nieuwe technologie op de markt brengt. Misschien blijft daardoor je kassa constant rinkelen.

Hoeveel geld moet je aan de kant zetten?

Om te weten hoeveel geld je naast je eventueel elders opgebouwd pensioen aan de kant moet zetten, kun je het volgende doen:

  1. Ga je huidig uitgavenpatroon na;
  2. Tel daarbij een bedrag op voor medische- en andere onvoorziene kosten (naast je verzekering);
  3. Trek nu een bedrag af dat alle onkosten die je in de toekomst niet meer zult hebben, vertegenwoordigt. Dit kan het bedrag zijn dat je nu aan de oppas kwijt bent, je studielening of je hypotheek;
  4. Verdubbel vervolgens het eind bedrag en tel daar nog 10 procent bij om het maandelijks bedrag dat je voor je pensioen nodig hebt, te kunnen zien. Streef er naar om dit bedrag maandelijks aan de kant te zetten, voor later.

Hoe kun je dit bedrag verhogen?

  • Er zijn een aantal manieren waarop je na je pensioen toch een mooi bedrag te besteden hebt. Zo kun je:
  • beleggen: vooral het rente op rente beleggen is voor jonge startende zzpers ideaal;
  • beleggen in aandelen van andere starters;
  • onroerend goed kopen en verhuren;
  • een levensverzekering afsluiten;
  • je AOW gat tijdig repareren; en zorgen dat het pensioen dat je bij een fonds hebt lopen waardevast blijft.

Bovenstaande opties zijn echter alleen haalbaar als je in jezelf gelooft. Dat zal er voor zorgen dat je blijft groeien na voltooiing van freelance opdrachten. Groei zal je het voortbestaan van je onderneming garanderen, wat de beste investering in je toekomst is. En dát zelfs lang nadat je het aan iemand anders hebt overgedragen.

Succes!