"The rhythm of your heartbeat" - Between Staffing
3503
post-template-default,single,single-post,postid-3503,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Hartslag Between blog

Je hart pompt 100.000 keer per dag energie door je lijf en is onbetwist het meest bezongen onderwerp in pop en rocksongs. Wanneer gaat jouw hart sneller kloppen? Van muziek, sport of een leuke vacature? De titel van deze blog komt van een lied van de Bintangs, de oudste nog bestaande Nederlandse rockband. Dit lied heeft een bonkend en eerlijk thema: “the rhythm of your heart never lies”. En zo is het! Je hart is gezonder en sterker als je fit en gelukkig bent. Hoe intensiever de inspanning des te hoger wordt je hartslag, omdat de spieren zuurstof nodig hebben en je hart sneller het bloed daarvoor moet rondpompen. Je hartslag liegt dus nooit en geeft aan dat je uitmuntend aan het presteren bent!

Bintangs, bron foto.

“You, how is your heartbeat”

Voor je gezond- en fitheid is het van belang om af en toe je hartslag naar een bepaald percentage van je maximale hartslag op te voeren. Een bekende gehanteerde formule voor je maximale hartslag is 208 – (leeftijd x 0,7). Voor mij is daarom mijn maximale hartslag 170. Afhankelijk van je doel, denk aan conditie opbouwen of afvallen, heeft de hartslag tijdens het sporten een gewenste waarde. Ik geef als instructeur regelmatig RPM/spinning lessen. Een cardio-peak training waarbij de hartslag tussen 60 en 80 procent van de maximale hartslag komt, afgewisseld met pieken van intensiteit die naar 85 tot 90 procent van de maximale hartslag komen. Tijdens een RPM/spinning les is mijn gemiddelde hartslag 128 (75% van mijn max) en mijn hoogste hartslag 161 (95% van mijn max). Met opzwepende muziek, afwisselende choreografie en positieve coaching help ik de deelnemers van de les hun hartslag snel en gecontroleerd omhoog en rustig omlaag te brengen en worden ze sterker, sneller, gezonder en fitter.

“Tell me, is your heartbeat faster than mine”

Om goed te functioneren is een bepaalde mate van (gezonde) stress noodzakelijk. Gezonde stress voel je voor een spannende wedstrijd of een belangrijk gesprek. Dit merk je vaak aan een oppervlakkige snelle adem­haling en meestal een hoge hartslag. Deze stress helpt je ook om alert te zijn. Door de stress kunnen we focussen, en richten we onze aandacht op wat we doen en behalen we succes.

Tijdens een aanbestedingsprocedure is de laatste jaren een Proeve van Bekwaamheid een belangrijk onderdeel van het selectiemechanisme. In 1 uur tijd moet je samen met een collega 2 casussen oplossen en beschrijven. Er hangt veel vanaf: winnen of verliezen, vreugde of verdriet, succes of falen, miljoenen of niks. Stress, en dus een hoge hartslag, geeft extra energie om een tandje bij te zetten.

Tijdens een Proeve van Bekwaamheid op 22 maart voor een hele belangrijke aanbesteding heb ik om de tijd bij te houden, je hebt ten slotte maar 1 uur, mijn Polar-watch aangezet. Het was niet mijn bedoeling om mijn hartslag te meten. Uiteraard was ik zeer geconcentreerd en gefocust en had ik een gezonde ‘wedstrijdspanning’. De waarneming achteraf was wel bijzonder en opnieuw loog mijn hartslag niet. Mijn gemiddelde hartslag was 104 (61%) en de maximale 131 (77%). Menig sporter haalt dat niet in een training. Essentieel is om met je partner in crime in ‘cadans’ te komen: kordaat, snel en adequaat: attack, attack, attack! Het was top dat mijn business partner, Gerjan, ook de gezonde stress en dus de focus en alertheid had om de Proeve succesvol uit te voeren en te doorstaan. Wie de hoogste hartslag had, is niet gemeten, maar onze cadans, gezamenlijke stress en focus, leidde wel tot het beste resultaat (van alle inschrijvers)!

“Me, my heart beats madly”

Dan komt na het inleveren van de aanbesteding en onder grote druk uitvoeren van de Proeve van Bekwaamheid het lange wachten op de uitslag. Het belang om te winnen blijft, maar de machteloosheid wordt voelbaar en de twijfel groeit. Was de prestatie wel voldoende om geselecteerd te worden? Wordt de inschrijving door de beoordelaars op haar waarde ingeschat? Hebben we ergens punten laten liggen? We dobberen tussen hoop en vrees. Soms laat de uitslag nog een paar dagen langer op zich wachten, maar uiteindelijk verschijnt het verlossende bericht dat er een gunningsbeslissing is verstuurd.

Met een grote twijfel, duizelig gevoel en hoge hartslag (dicht tegen mijn persoonlijk maximum aan) log ik in, open ik de bijlage of lees ik met een collega mee. Mijn hart bonkt in mijn keel en mijn ogen gaan op zoek naar een ‘prettige’ reeks van woorden zoals, “feliciteren”, “aan uw organisatie te gunnen” en “prettige samenwerking” en hoopt vervelende frases als ”helaas”, “tot onze spijt” en “indien u bezwaar heeft” niet tegen te komen. Ik trek razendsnel de juiste conclusie en de hoge hartslag belemmert mij echter om de brief rustig door te lezen. De afgelopen 12 maanden was ik betrokken bij 15 (grote en kleine) aanbestedingen. De spanning bij het lezen van de gunningsbeslissing was groot en dus mijn hart ging als een gek tekeer. Weleens was ik teleurgesteld (4x) en daalde mijn hartslag snel, maar gelukkig viel ik meestal blij en lachend mijn collega’s uit het bidteam in de armen (11x) en bleef mijn hartslag vrolijk en verheugd met een fijne snelheid slaan.

“Maybe we can get our heartbeats in line”

Zoek je ook graag af en toe de gezonde stress op en lijkt het je leuk om te werken bij Between of samen te werken met Between, dan heb je het hart op de juiste plaats!

Bekijk de laatste interne vacatures, voor leuke interim opdrachten op of neem als leverancier contact op met Jop Blaauwgeers (partnermanager) om samen nieuwe successen te behalen.

Natuurlijk kan je ook altijd contact opnemen met ondergetekende en misschien kunnen wij ook onze hartslag in lijn brengen?

Auteur: Frans van Egmond

Wil je hierover verder praten?

Neem dan contact met me op via 06-12626891 of Frans.van.Egmond@Between.com .