Twee vragen over tussenpartijen die elke ZZP’er heeft - Between Staffing
3590
post-template-default,single,single-post,postid-3590,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Door de bomen het bos niet zien

De wereld van ZZP’ers is uitdagend, maar complex. Energiek, maar ook verwarrend. Er zijn voordelen en nadelen in de ZZP wereld, maar desondanks blijft het aantal ZZP’ers groeien. Op 1 juli 2019 stonden er in totaal 1.956.396 ZZP’ers ingeschreven in het Handelsregister (HR-Kiosk, 2019). Alleen al de afgelopen drie kwartalen schreven nog 161.076  mensen zich in als ZZP’er (ZZP-Nederland, 2019), waarbij de teller nu, 31 oktober 2019, de twee miljoen inschrijvers heeft bereikt. De groei is fors en deze blijft hoogstwaarschijnlijk nog een tijd aanhouden.

Door de groei verandert het bedrijfsleven mee. Steeds meer organisaties, vooral de grotere organisaties, werken in toenemende mate met ZZP’ers. Door deze snelle opkomst van werken in ZZP-constructies is de vraag naar een tussenpartij toegenomen. Een groot deel van de organisaties maakt gebruik van een tussenpartij voor het vinden van de juiste kandidaten voor hun opdrachten. Dit levert vaak vragen op bij de ZZP’er, want niet altijd is het duidelijk wat de tussenpartij nou precies betekent voor de organisatie en voor de ZZP’er.

Wat is het verschil tussen de diverse tussenpartijen?

Een van de meest gestelde vragen vanuit ZZP’ers. Uitzendbureaus, payrollpartijen, brokers, intermediairs en Managed Service Providers (MSP’s). Het zijn veel termen, die wellicht geen lampje doen branden. De gemeenschappelijke noemer van al deze bedrijven is het verzorgen van de inhuur van flexkrachten voor organisatie. Toch zijn er een aantal kenmerkende verschillen.

Uitzendbureaus en payrollpartijen

Zo zitten uitzendbureaus en payrollpartijen in een andere categorie dan brokers, intermediairs en MSP’s. Uitzendbureaus en payrollpartijen lenen werknemers uit die niet actief zijn als ondernemer. Uitzendbureaus hebben mensen onder contract staan, die zij uitbesteden bij organisaties. Payrollpartijen nemen het werkgeverschap over van organisaties. Dit betekent dat zij juridische en administratieve aangelegenheden overnemen, maar dus niet verantwoordelijk zijn voor de werving van personeel zoals uitzendbureaus dat wel zijn.

Brokers, intermediairs en MSP’s

De overige drie tussenpartijen werken als arbeidsbemiddelaar voor ZZP’ers. Hierbij zijn brokers en intermediairs misschien wel de twee termen die voor de meeste verwarring zorgen. Want wat is nou het verschil tussen de twee? Niets. Niets, behalve voorkeur voor de Nederlandse taal of de Engelse taal. Brokers en intermediairs werven zelf en/of via leveranciers ZZP’ers voor eindopdrachtgevers. Intermediairs/brokers nemen hierbij juridische risico’s grotendeels over. Soms kunnen zij zelf, juridisch gezien, ook dienstdoen als eindopdrachtgever van ZZP’ers en detacheren deze bij de eindopdrachtgever. Daarnaast nemen de meeste brokers veel zorg uit handen voor de eindopdrachtgevers, zoals urenadministratie, facturatie, controle en betaling van facturen, vergoedingen en declaraties, screening en classificatie van ZZP’ers en contractering van leveranciers en ZZP’ers.

Een MSP is een commerciële dienstverlener die namens de inhurende organisatie wordt aangesteld om gedeeltelijk het inhuurproces van deze organisatie voor haar rekening te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werving en selectie, contractmanagement, leveranciersmanagement en onboarding van de medewerkers. Dit brengt voordelen mee, omdat de MSP als exclusieve partner de volledige markt, bestaande uit leveranciers en ZZP’ers, ontsluit.

Zoals eerder gezegd, is de wereld van de ZZP’er complex. In dit geval veel bos en weinig bomen. Toch is er binnen de verwarring ruimte voor lichtpunten. Wat leidt naar de tweede vraag.

Wat zijn de voordelen van een tussenpartij?

Intermediairs, of brokers als Engels je voorkeur heeft, en MSP’s zetten zich in voor eindopdrachtgevers, maar zeker ook voor ZZP’ers. Deze partijen zijn gebaat bij de juiste match tussen kandidaat en eindopdrachtgever. Hierdoor is een tussenpartij voor ZZP’ers dé manier om aan nieuwe opdrachten te komen. Zij zetten zich namelijk vol overtuiging, kennis en enthousiasme in om opdrachten te vullen met de juiste ZZP’ers voor diverse eindopdrachtgevers. De partijen kennen de eindopdrachtgevers en de opdrachten goed, hierdoor is het voor hen makkelijker om kandidaten te plaatsen bij opdrachten die ook echt bij hen passen.

Groot netwerk

Naast dat een juiste match waarschijnlijker wordt met behulp van een tussenpartij, heb je als ZZP’er toegang tot een groot netwerk van eindopdrachtgevers. Tussenpartijen hebben vaak eindopdrachtgevers binnen verschillende sectoren. Dit brengt veel variatie en keuze uit beschikbare opdrachten, waardoor er voor iedere ZZP’er wel een geschikte opdracht is. Tevens biedt een tussenpartij toegang tot soms ‘onbereikbare’ eindopdrachtgevers, zoals de overheid die werkt met TenderNed.

Er is dus echt licht aan het eind van de tunnel. Een nieuwe opdracht is met een tussenpartij beter en sneller te vinden en dit zijn dan ook de grootste voordelen. Er zijn veel verschillende tussenpartijen waar je terecht kan, maar je bent nu al op de website van een intermediair/broker, dus een contactmoment hoeft niet ver weg te zijn!