Vragen die je jezelf moet stellen als je online klanten wilt vinden als freelancer

Vraag je eens af hoe een winkel aan klanten komt. De eerste klanten die een winkel binnenlopen komen uit nieuwsgierigheid, of ze zijn gericht op zoek naar een of meer van de aangeboden producten.

Ook in de digitale wereld kun je veel nieuwsgierige, potentiële klanten aantrekken. Maar, net als de winkel, dan moet je wel je producten ten toon stellen, als in een etalage.
Eerst eens kijken naar de mogelijkheden van een website kan je op weg helpen.

 

Website

Als beginnend ondernemer moet je tijd besteden aan je portfolio. Om jouw portfolio goed aan de potentiële opdrachtgevers te laten zien is een website een relatief eenvoudige oplossing. Een website is snel gemaakt en hoeft niet veel te kosten. Hierbij komt nog is bij kijken dat je meteen veel zichtbaarder bent in de huidige online wereld.

Je moet jezelf als freelancer net als een fysieke winkel in de etalage zetten. Verwerk op je website minimaal je afgeronde projecten, wellicht zelfs met afbeeldingen. Laat daarnaast referenties en natuurlijk contactgegevens zien.

Als je een winkel binnenloopt omdat je iets zoekt, is het handig wanneer er direct iemand naar je toe komt. Iemand die je helpt bij het zoeken en je verteld wat er in de winkel te vinden is.

Ook op je website kun je toekomstige klanten direct aanspreken door een online chatfunctie aan te brengen. Zelfs als het resultaat van een gesprek alleen een verwijzing is, je hebt geholpen en je hebt daarmee een toekomstige klant gevonden.

Referenties
Het mooiste moment in een jonge freelance carrière is dat telefoontje of chatberichtje waarin iemand je vraagt iets voor hem te doen ‘omdat je dat zo goed gedaan hebt voor mijn buurman of mijn vriend’. Eigenlijk worden in de praktijk de meeste klanten gevonden door referenties. Bestaande klanten maken dan reclame voor je.

Ook de sociale media vormen een goede manier om je naam in beeld te krijgen bij mogelijke klanten. Vergeet de gezichten, verhaaltjes over katten of honden en mooie foto’s. Vertel op de sociale media wat je doet, waar je bent en hoeveel ervaring je hebt.

Wordt lid van professionele verenigingen
Vooral voor mensen die net een dienstverlenend bedrijf beginnen, is dit een goede manier om klanten te vinden: word lid van en neem deel aan zakelijke en sociale organisaties. Je zult op deze manier meer zaken oppikken dan via welke andere methode dan ook, behalve de doorverwijzingen als je eenmaal bekend bent. Behalve een bron van mogelijk freelance opdrachten vindt je bij een beroepsorganisatie veel informatie, ook voor een beginnende freelancer.

Maak gebruik van social media

Het is misschien een inkoppertje maar is toch belangrijk nogmaals benoemd te worden. Social media is een laagdrempelig platform waar je snel je werk kunt laten zien. Hier is voornamelijk LinkedIn een must have. Opdrachtgevers zoeken tegenwoordig voornamelijk via LinkedIn naar freelancers, hetzelfde geldt voor recruiters.

Recruiters hebben misschien niet de meest positieve naam in de huidige arbeidsmarkt maar ze zijn toch wel erg nuttig bij het vinden van een (tijdelijke) freelance opdracht.

Platformen

Tegenwoordig zijn er immens veel platformen die zich richten op het koppelen van freelancers aan opdrachtgevers. Zo doen we dat bij Between ook. Wij kunnen je bij Between koppelen aan toporganisaties voor een gereduceerd tarief.

Maar dat is niet alles. Wij weten dat je als professional nooit uitgeleerd bent en je jezelf ook altijd moet blijven ontwikkelen. Om die reden hebben wij voor iedere zelfstandig professional toegang tot het online opleidingsplatform MyCademy.