Waar moet ik op letten bij mijn interim contract?

Een eerste interim opdracht is even andere koek dan een baan in loondienst. In loondienst heb je meestal vaste dagen, uren, collega’s en vooral ook een vast inkomen. Ook de verwachtingen staan in principe vast. De stap naar freelancen ga je niet zomaar maken, er komt behoorlijk wat bij kijken. Om je daarmee op weg te helpen hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jouw start als interim professional makkelijker wordt.

 

Begin het liefst niet bij je laatste baas

Een makkelijke en daarom verleidelijke stap voor een beginnende interim professional, is een interim contract bij je laatste werkgever. Probeer als het mogelijk is deze verleiding echter te weerstaan. Voor een interimmer is het namelijk belangrijk om een rijk en gevarieerd portfolio op te bouwen, wat op veel manieren kan. Een interim opdracht bij je oude baas voegt echter weinig toe wat dat betreft. Daarnaast kan het lastig zijn om in zo’n geval de rol van een externe interimmer aan te nemen. Men ziet je namelijk nog steeds als die collega. Probeer je eerste interim contract daarom bij een andere werkgever te verdienen.

Start niet zonder contract

Je kan een interim opdracht natuurlijk ook uitvoeren zonder contract. Er zitten wat voordelen aan, maar vooral heel veel nadelen. De grootste is dat het van weinig professionaliteit getuigt om zonder overeenkomst te werken. Ook dit draagt dus niet bij aan je portfolio.

Denk in opdrachten, niet in contracten

Het is logisch dat je denkt in contracten, maar het is beter om te denken in opdrachten. Een opdracht moet namelijk vrijwel altijd af, ongeacht hoe lang het duurt. Ook al is je contract kort, je blijft als je het goed doet net zolang tot dat de opdracht af is. De opdracht zegt daarom meer dan de duur van een contract.

Probeer altijd een verlenging van je contract af te dwingen

Het is slim om altijd te streven naar een verlenging van je contract. Dat geeft je opties, en is makkelijker dan het zoeken naar een nieuwe opdracht. Ga daarom ook altijd op zoek naar projecten waarbij jij echt van toegevoegde waarde kan zijn, zodat die verlenging er ook in zit. Dit betekent meer zekerheid voor jou, een betere relatie met de opdrachtgever en een goede referentie. Het vergroot ook de kans op een volgende opdracht. Wanneer mensen zien dat je contract namelijk is verlengd, laat dit zien dat men tevreden over je was.

Zorg voor een duidelijke opdracht

Het kan zijn dat een opdrachtgever heel enthousiast is en graag met je aan de slag wil. Je weet zelf echter nog niet zo goed wat er nou precies van je verwacht wordt. Dat zie je wellicht door de vingers, want je hebt immers een opdracht binnen. Dat is echter niet verstandig. Dit is zelfs een van de grootste valkuilen voor een interim professional. Zorg dat je opdracht altijd duidelijk is. Anders zorgt die van twee kanten alleen maar voor frustratie. Die onduidelijkheid over wat er van je wordt verwacht leidt vaak ook tot stress, en allerlei onzekerheid. Voordat je begint is het van groot belang om zowel je opdracht als het daadwerkelijke contract gewoon goed te regelen. Laat ook de opdracht duidelijk op papier zetten, zodat je hier altijd op terug kan komen.

Zeg niet overal ja op

Dit haakt in beetje in op het vorige punt. Uiteraard wil je graag snel aan de slag als interimmer, en er moet ook gewoon brood op de plank. Maar blijf je wel altijd bewust van de lange termijn, en van de invloed van het aannemen van een bepaalde opdracht daarop. Een grote valkuil voor zowel startende als ervaren interim professionals, is het blijven hangen in dezelfde soort opdrachten. Dit biedt natuurlijk vastigheid voor jou en de opdrachtgever, maar brengt ook nadelen met zich mee. Je komt dan al snel een hokje terecht. Denk daarom altijd goed na voordat je een opdracht accepteert.

Stop nooit voor het einde van je contract

Je kan als interimmer waarschijnlijk vrij makkelijk onder je contract uit. De opzegtermijn is vaak maar enkele weken. Veel mensen doen dat ook, om welke reden dan ook. Dat is echter niet verstandig. Zelfs als je een betere opdracht klaar hebt staan of wanneer de markt goed is, raden we af om dit te doen. Dit is vervelend voor een opdrachtgever, maar ook niet goed voor je reputatie. Je reputatie is van groot belang, dus die kan je maar beter goed houden. Daarnaast komt er wellicht ook weer een tijd dat de markt voor jou minder goed is, en dan kan dit je opbreken.

Blijf bij het afgesproken tarief tijdens je contract

Een ander trekje van sommige interimmers, is het aan willen passen van het tarief terwijl een contract nog loopt. Bedenk echter dat je uurtarief niet meer te veranderen is als je de opdracht eenmaal hebt geaccepteerd, tenzij je rol ook veranderd. Wanneer je hier dan toch om gaat vragen, kom je al snel over als onbetrouwbaar en wispelturig. Dit is niet goed voor imago. Houd je dus aan het contract, zonder om aanpassingen te vragen.