Wat zijn de meest aangeboden freelance opdrachten?

De arbeidsmarkt kent steeds meer interim professionals die in verschillende vakgebieden hun diensten verlenen. Met deze groeiende markt en verschillende omstandigheden, is de vraag naar interim hulp ook veranderd. Maar wat zijn nu de meest aangeboden freelance opdrachten, en in welke branches zijn er kansen ontstaan?

Financial controller
Een trend die te zien is op de arbeidsmarkt voor freelancers, is de vraag naar financial controllers. Dit is de persoon die, zoals de naam al zegt, verantwoordelijk is voor het controleren van het werk op de financiële afdeling. Een financial controller communiceert met de directie, maakt rapportages en adviseert.

Om dit te worden heb je een afgerond opleiding in accountancy of bedrijfskunde nodig. Vaak wordt er ook gevraagd naar een aantal jaren ervaring. Analytisch vermogen en vaardig communiceren zijn softskills die goed van pas komen. Daarnaast is het handig om ervaring te hebben in leidinggeven, en dat je stakeholders kunt overtuigen wanner nodig.

Bouw en techniek
Aangezien dit gespecialiseerde vakgebieden zijn, en de arbeidsmarkt steeds minder nieuwe professionals kan verwachten, is dit een zeer competitief gebied. Veel van deze opdrachten worden uitgezet door de overheid, wat natuurlijk andere samenwerkingsvoorwaarden met zich meebrengt. Denk aan gemeentes die een stedenbouwkundige zoeken, of een constructor civiele techniek. Veel van deze opdrachten zijn ook tijdelijk, met een geschatte einddatum. Wanneer projecten als deze starten, zal de opdrachtgever een grote groep aan tijdelijke arbeidskrachten nodig hebben om de klus te klaren.

IT
De grootste groei in vraag zit in de IT branche. IT wordt steeds groter, en gebruikt steeds meer technieken om te kunnen innoveren. Om deze processen te optimaliseren, zijn bijvoorbeeld scrummasters nodig. Het is begrijpelijk dat de IT in trek is bij interimmers, aangezien er vaak gewerkt wordt op project basis. Zeker een markt dus om te verkennen.

HR
Een opvallende groei is te zien in HR. Er is een kleine shift te zien naar HR interimmers. De voornaamste reden is dat er ondersteuning nodig is binnen veranderende organisaties. Daarnaast wordt er steeds meer moeite gestopt in het tevreden stellen van personeel, en het behouden van medewerkers. Of het nu generalistische opdrachten, of specialistische opdrachten zijn, bedrijven zien steeds meer het belang van goede human resources. Trainingen, verbeterplannen en extra ondersteuning zijn veelvoorkomende onderwerpen.

Legal
Ook Legal ziet een aanzienlijke groei in vraag- en aanbod van een freelance opdracht. Ook in deze markt is de vraag breed. Zo is er een duidelijke vraag naar legal professionals die de kleine lettertjes lezen van contracten binnen een bedrijf, of een jurist die juist een adviserende rol heeft. Van een ervaren tot een ontwikkelende jurist, er zijn zeker mogelijkheden. Ook kun je er voor kiezen om als jurist binnen een commerciële markt te werken, of juist bijvoorbeeld bij de belastingdienst als beroepsjurist.

Marketing
Ook binnen marketing is er duidelijk een groei geweest naar vraag. Zeker op het gebied van ervaren professionals binnen online marketing. In een zeer dynamische, en altijd veranderende omgeving is het lastig om vaste medewerkers te vinden. Marketing leent zich dan ook uitstekend voor interim mogelijkheden. Dit omdat veel projectmatig werk vraagt. Denk aan het opzetten van campagnes, het invullen van zwangerschapsverlof of een analyse maken van huidige tactieken. In dit vakgebied is vooral aantoonbaar ervaring waar naar gekeken wordt, en meerdere studies kunnen hier bij passen.

Veel bedrijven zien de voordelen van het aannemen van tijdelijk personeel. Het kost minder tijd om een persoon in te werken, deze persoon heeft een duidelijk doel en een einddatum, en je zit niet aan bepaalde werkgevers plichten vast. In veel markten is er een toenemende vraag- en aanbod op het gebied van interim opdrachten, maar welke interessant is voor jou, bepaal je zelf. Er zijn websites waar freelancers zich kunnen aanmelden, maar veel doen er ook goed aan om zich te laten helpen door een recruiter.