Wil je met vals spelen winnen? - Between Staffing
3629
post-template-default,single,single-post,postid-3629,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.0.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

De afgelopen periode is het vals spelen erg in de publiciteit. Het spitst zich vaak toe op de sport, zoals bij Chelsea – Ajax in de Champions League en na de Formule 1 GP race van de VS, maar ook in het bedrijfsleven wordt misschien de overweging gemaakt of vals spelen loont. In onderstaand Cheating Maturity Model (CMM) wordt aan de hand van voorbeelden uit de sport handvaten aan het bedrijfsleven gegeven, zodat de juiste conclusie wordt getrokken om vooral niet vals te spelen.

Het Cheating Maturity Model (CMM)

Niveau 1: Initieel,  is chaotisch en ad hoc. Je speelt een keertje vals omdat de gelegenheid zich voordoet en je denkt daar een voordeel uit te halen. Het mooiste voorbeeld uit de sport is het doelpunt van Diego Maradonna in 1982 op het WK tegen Engeland waarbij de hand van God een beetje hielp. Geniaal, brutaal en uniek! Je voegt een foto van 7 jaar geleden bij je CV, om zo een frisse en enthousiaste indruk te maken in de hoop die mooie geweldige baan te krijgen.

Niveau 2: Herhaalbaar, vaker is de leugen toe te passen, omdat je ervaren en getraind bent. Ronald Koeman heeft een aantal keren overtuigend en glashard verteld dat hij in zijn contract met de KNVB geen clausule heeft staan om onder bepaalde voorwaarden te mogen vertrekken naar Barcelona. Hij vindt dat een leugentje om bestwil af en toe best kan als ergens geen duidelijkheid over wil geven. In het bedrijfsleven wil je regelmatig ook niet het achterste van je tong laten zien en probeer je vragen over je visie, aanpak en prijs niet aan iedereen te beantwoorden en zou je met een leugentje om best wil de nieuwsgierige vragensteller met een kluitje in het riet kunnen sturen. Maar gewoon duidelijk zeggen wat je wel of niet wil vertellen is niet verboden.

Niveau 3: Gedefinieerd, volgens een gestandaardiseerd proces, zodat je geen ‘fouten’ kunt maken.  Op dezelfde wijze bedriegen, geeft voor een lange periode, veel geloofwaardigheid. Lance Armstrong heeft door een vaste procedure om doping te gebruiken en dat systematisch te verbergen en te ontkennen de hele wereld laten geloven dat hij 7 x de beste renner was in de Tour de France. Systematisch de boel flessen, het zal voorkomen, maar ben ik in mijn branche nooit tegengekomen.

Niveau 4: Gemanaged, waarbij de kwaliteit van het bedrog wordt gemeten, zodat het kan worden bijgestuurd. Het Formule 1 team van Ferrari (F1) stuurt blijkbaar teveel brandstof naar de motor. De resultaten verbeterde aanzienlijk, maar bij de GP van Amerika was de aanpassing teruggedraaid. De bolides van Ferrari presteerden beduidend en beschamend minder dan de races ervoor. Max Verstappen (Red Bull) was na de GP Verenigde Staten heel expliciet en zei: “Dat krijg je als je stopt met valsspelen”. Natuurlijk denk je dit ook weleens stiekem over je concurrenten, maar dit soort beschuldigingen hoor je in het bedrijfsleven nooit hardop uitspreken. Als een goede relatie een voor hun belangrijke offerte of aanbesteding verliest spreek of mail  ik ze wel bemoedigende woorden toe en als ze wel winnen, ook al is het ten koste van mijn organisatie, zijn mijn felicitaties altijd gemeend.

Niveau 5: Optimaliseren, als een geoliede machine loopt de bedrog-machine en af entoe vindt er een aanvullende verfijning plaats. Vele Ajax supporters meenden dat scheidsrechter Gianluca Rocchi uit Italië op 5 november 2019 tijdens Chelsea – Ajax onderdeel was van een geoptimaliseerd bedrog. De rode kaarten van Dailey Blind en Joël Veltman lieten veel wenkbrauwen fronsen en de discussie over de wonderschone doelpunten van Hakim Zyich en Quincy Promes, maar vooral de 2 penalty’s, het wegsturen van de 2 Ajacieden, het buitenspel doelpunt van Chelsea hielden de gemoederen heel lang bezig. Op Wikipeida verscheen bij Rocchi tijdens de wedstrijd al een analyse over het bedrog. Mijn mening was dat zeker Chelsea niet vals speelde, de scheidsrechter Rocchi de regels volgens het boekje toepaste maar wel de wedstrijd een bijzondere wending gaf. Op het puntje van mijn stoel heb ik een heerlijke spannende voetbalavond beleefd.

Wat zijn de voordelen als je wil winnen zonder vals te spelen?

De voordelen als je het  Cheating Maturtiy Model niet toepast en met open vizier ten strijde trekt, zijn evident:

  • Je gaat harder werken
  • Je bent sportiever
  • Je voelt je fitter
  • Je successen worden beter

Maar bovenal ben  je meer dan welkom om :

  • Een opdracht via Between (als leverancier of zzp’er) uit te voeren. Jobcatcher.nl
  • Bij Between op één van de leuke open interne vacatures te solliciteren
  • Samen te werken als leverancier met Between, Jop Blaauwgeers: 06-13967509
  • Contact op te nemen met ondergetekende, Frans van Egmond: 06-12626891
  • Samen met Between op een eerlijke manier succesvol te zijn!

Auteur: Frans van Egmond

Wil je hierover verder praten?

Neem dan contact met me op via 06-12626891 of Frans.van.Egmond@Between.com .