Waar moet je rekening mee houden als zzp’er?
Wanneer je werkzaam bent als zelfstandige, moet je veel dingen regelen die een werkgever normaal gesproken voor je zou doen. Bij het zelfstandig ondernemerschap komt veel regelwerk kijken en dat begint al voordat je start met een eerste opdracht. Waar moet je als zzp’er dan allemaal rekening mee houden? Wij zetten het voor je op een rij.
Personal branding als zzp’er
Als zzp’er ben jij het gezicht van je eigen onderneming. Opdrachtgevers moeten kunnen vertrouwen op jouw expertise en capaciteiten. Personal branding is dan ook cruciaal voor een zelfstandig ondernemer. Hoe zet jij jezelf als persoon neer en laat je jouw kennis zien?
- Wat heb je te bieden?
Schrijven voor jezelf op wat jij als zelfstandige te bieden hebt, oftewel, je competenties. Laat duidelijk zien wat jij inhoudelijk te bieden hebt: wat is je opleidingsachtergrond, werkervaring, diploma’s, certificeringen, enzovoort. Ga daarnaast ook in op je capaciteiten, je manier van werken en je sterke punten: Ben je een teamspeler? Kun je goed plannen? Kun je een project tot een goed einde brengen, etc. Wie jij bent als persoon is een essentieel onderdeel van je merk: wat zijn je doelen en wat voor persoonlijkheid heb je?
- Wat wil je uitstralen?
Als je voor jezelf hebt opschreven wat je te bieden hebt, kun je je focussen op je persoonlijke LinkedIn profiel en de uitstraling die daarbij hoort. Je uitstraling omvat niet alleen een logo, ontwerp of huisstijl, maar ook je taalkeuzes en hoe je jezelf online portretteert. Zie het als een ‘productomschrijving’ van jezelf. Als zzp’er dient je uitstraling potentiële opdrachtgevers en anderen overtuigen van je talenten en toegevoegde waarde.
Hoe zit het met verzekeringen en geldzaken?
Het is als zzp’er van belang om jezelf te beschermen tegen de risico’s die gepaard gaan met het ondernemerschap. In veel gevallen stellen opdrachtgevers de eis dat jij als zelfstandig professional goed verzekerd moet zijn tegen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Daarnaast is een ziektekosten en arbeidsongeschiktheidsverzekering uitermate belangrijk. Ten slotte dien je als zzp’er jouw financiële zaken zelf op orde te hebben en te houden. Denk aan je boekhouding en pensioenplannen. Op fiscaal gebied zijn zelfstandigen echter aan andere wetten onderworpen dan werknemers. Wil jij meer informatie over geldzaken en verzekeringen voor zelfstandigen? Neem dan eens een kijkje op de website van onze partner ZP zaken, zij voorzien je graag van advies. Daarnaast biedt Between professionals de mogelijkheid gebruik te maken van Professionals services. Met onze advanced of complete dienstverlening kun je gratis gebruikmaken van de juridische adviesdesk en profiteren van collectiviteitskorting op verschillende verzekeringen, zoals zorg, arbeidsongeschiktheid en pensioenproducten bij onze partner ZP Zaken.
Het vinden van zzp opdrachten
Om het vinden van nieuwe opdrachten kun je niet heen als zelfstandig professional, dit wordt ook wel acquisitie genoemd. Als je op het punt staat om te acquireren, is het van cruciaal belang dat je goed voorbereid bent. Je moet snel kunnen schakelen bij het reageren op opdrachten of wanneer een klant interesse toont in jouw product of dienst. Houd daarom je cv altijd up-to-date. Maak daarnaast een lijst met jouw tarieven en een portfolio van je eerdere werk. Heb jij al deze zaken op een rij en ben je op zoek naar jouw eerste zzp opdracht? Dan kun je naast “cold calling” en netwerken ook nieuwe opdrachtgevers vinden met behulp van onze jobplatformen Jobcatcher en Select.